Salı

Çocuklarımızı gereği gibi yetiştiremiyoruz. “Benim çocuğum pırlanta gibidir…” Pırlanta gibi olduğunu kabul etsek bile ham pırlantadır ve bu şekliyle bir işe yaramaz; yontulması, usta eller tarafından traş edilip nurlar saçan bir mücevher haline getirilmesi gerekir.

Erkek ve kız çocukların nasıl yetiştirilmesi, eğitilmesi hususunda fikir, teklif, temenni, çare ve çözümlerimi aşağıda madde madde arzediyorum.

1. Parası ve aklı olan çocuğunu yurt dışında vasıflı bir lise veya kolejde okutsun. Daha önce yazdığım gibi bu okul, İngiltere’deki Yusuf İslam’ın koleji olabilir. Edebî Türkçe-Osmanlıca öğretmek için özel olarak tedbir alınması gerekir.

2. Kız ve erkek çocuklarınıza Osmanlıca öğrettiriniz. Milletimiz bu yazıyı bin yıl boyunca kullanmıştır. Osmanlıca okumasını bilmeyene ben okur-yazar bile demem. Özel hoca tutun, kursa gönderin, ne yaparsanız yapın ve bu eksikliği telâfi edin.

3. İslam-Kur’an harfleriyle Türkçe okumayı öğrenmekle iş bitmiyor. Lisanımız son yetmiş yılda suikaste uğramış, kuşa çevrilmiştir. Yeni nesiller eski zengin edebî Türkçe’yi anlamıyor. Gençlerin bunu da öğrenmesi gerekir. Hiç olmazsa Fuzulî divanını anlayarak okuyup, bu kıraatten zevk ve haz alacak derecede… Parası olanlara sesleniyoruz: Nice boş şeylere çuvalla para harcıyorsunuz. Evladınıza zengin Türkçe öğrenmesi için de para harcayın, onlara özel hocalar tutun. Cebir, geometri, fizik, kimya öğrenmeleri için yüksek ücretler ödüyorsunuz da, kültürün temeli olan zengin ve edebî Türkçe’yi öğrenmeleri için niçin çalışmıyor, kesenin ağzını açmıyorsunuz?

4. Çocuklarınıza geleneksel Türk-İslam sanatlarından birini de öğrettiriniz. Hat, tezhib, ebrû, cilt, tesbih, edirnekârî nakış, cam ve vitray sanatı, ağaç üzerine dağlama metoduyla süsler yapma ve diğer sanatlardan biri. İstidadı olan gençler yağlı boya veya sulu boya resim yapmasını öğrensinler. Şeriatın izin vermediği resimleri yapmasınlar. Manzara, natürmort, cami, âbide, şehir, gemi, deniz… Sanat insana yeni bir boyut kazandırır, ufuklarını açar, huzur verir, itibar kazandırır, kişiliği kuvvetlendirir.

5. Gençlerinize, görgü, nezaket, ahlak, yüksek karakter, incelik, mürüvvet kazandıracak dersler verdiriniz. Bu dersleri verecek hocalar kaldı mı? Fazla yoktur ama mutlaka vardır. Çocuklarınızın ileride adam, beyefendi, hanımefendi olmaları için gayret sarfediniz, yatırım yapınız. İnsanlar armut gibi dalında, kendi kendine olgunlaşmaz. Kâmil kişilerden, mürşidlerden, mürebbilerden, muallimlerden ilim, irfan, ahlak, fazilet teallüm etmeleri (öğrenmeleri) gerekir. Ancak dikkatli olun, çocuklarınızı sakın yarım adamlara teslim etmeyin. Onlar olgunlaştırmaz, yetiştirmez, berbat ve beter ederler.

6. Çocuklarınızı iyi Müslümanlar olarak yetiştiriniz. Kendilerine ehl-i sünnet akaidini (inancını) öğrettiriniz. Bu iş hoca ile olur. Bu dersleri verecek hocalar kaldı mı? Çocuklarınıza namazı sevdiriniz. Erkek çocuklarınız hiç olmazsa arada bir (günde en az bir kez) camiye gitsinler, cemaate katılsınlar. Çocuklarınıza birkaç sayfalık özet şeklinde de olsa usûl-i fıkıh öğrettiriniz. Mezhebsizliğin, telfik-i mezahibin, dinde reform yapmanın, naylon müctehidlik taslamanın kötülüğünü ve yanlışlığını bilsinler, ehl-i sünnet çizgisinden ayrılmasınlar. Çocuklarınıza din ahlakını, tasavvufu da öğrettiriniz.

7. İnsan zekâsı gelişen veya körlenen bir yapıya sahiptir. Bugün Türkiye’de eğitim, üniversite, medya, toplum, günlük hayat zekaları körletmek, insanları sersemleştirip aptallaştırmak, kütleleri zombileştirmek için seferber olmuştur. Çocuklarınızın zekalarının gelişmesi, onların firasetli ve basiretli Müslüman aydınlar olması için çalışınız. Bu da laf ile olmaz.

8. Çocuklarınızın kendilerine mahsus özel kütüphaneleri olsun. Liseyi bitiren bir gencin en az bin kitabı olmalıdır. Onları teşvik için, kitaplarına vuracakları mühürler yaptırın. Meselâ (Ahmet Cemal Soylu Özel Kütüphanesi No: ………) Bu kütüphanelere faydalı, değerli kitaplar konulsun. Ivır zıvır, zararlı, kafa karıştırıcı, içinde bid’at ve bozukluk olan eserler konulmasın. Çocuklarınıza kitabı, okumayı, yazmayı sevdirin.

9. Çocuklarınızın özel odaları veya köşeleri varsa buraların duvarlarına hüsn-i hat, ebrû, gravür, resim asmalarını teşvik edin.

10. Çocuklarınızı öncelikle edebiyat, tarih, felsefe, din, tasavvuf, sanat kültürüne yönlendirin. Bunlar olmadan iyi teknokrat olunmaz.

11. Çocuklarınıza Müslüman isimleri verdiriniz. Olgaç, Tolgaç, Evrim, Alpay, Hürgür gibi isimleri varsa bunları değiştiriniz.

12. Edebî ve sosyal kültür dışında çocuklarınızı bilgisayar hastası yapmayınız. Bilgisayar insanı aptallaştırabilir de. Bunu unutmayınız.

13. Çocuklarınızı şımarık yetiştirmeyiniz. Zengin de olsanız, mütevazı yaşasınlar. Lüks otomobillerle, lüks ve pahalı kıyafetle öğünmek Müslüman gence yakışmaz. Bunlar zengin sıpaların âdetidir.

14. Müslüman çocukları kendilerine çekmek için pusu kurmuş bir sürü sahte tarikat, din baronluğu, bozuk cemaat vardır. Evladınızı bunların şerlerinden ve tasallutundan koruyunuz. “Benim şeyhim en büyük, öteki şeyhler en küçük… Benim tarikatım en hak, öteki tarikatlar berbat…” demek İslam ahlakına uymaz. Bunlar eşekçe kuruntulardan ibarettir. Çocuklarınız böyle bataklıklara düşmesin. Bir tarikata girmek nasip meselesidir. Tarikata, cemaate genel dâvet, hattâ dâvet olmaz. Dâvet imana, İslam’a, Kur’an’adır.

15. Çocuklarınızın iyi arkadaşları olmasına çalışınız. “Bana arkadaşını söyle, senin kim olduğunu söyleyeyim…”

16. Çocuklarınızı müzeleri gezmeleri için teşvik ediniz. Fotoğraf makinaları olsun ve tarihî eserlerin, eski evlerin, görülecek yerlerin fotoğraflarını çeksinler. Zaman zaman geleneksel İslam sanatları ile ilgili sergilere gitsinler.

17. Deniz, temiz hava, bol gıda, bol tâtil, koşup eğlenme, yan gelip yatma, otomobille fink atma… Bir genç bunlarla adam olmaz. Tâtil yapılmasın demiyorum ama tatil iyi çalışan, yorulan insanların hakkıdır.

18. Oğullarınızın ve kızlarınızın vebali sizin üzerinizedir. “Yavrumuz ileride bol para kazansın, iyi bir meslek sahibi olsun. Lüks bir evde otursun, pahalı yemekler yesin, lüks otomobile binsin…” gibi şeytanî kuruntuları bırakınız. İslam dininde esas olan kişinin iyi insan, adam olmasıdır. Müslüman; materyalistler, hedonistler gibi düşünmez.

Ailesi zengin olmayan, parası bulunmayan gençler de, yukarıda saydığım şeylerin çoğunu elde edebilir. Yeter ki, bu maddeler gündemde olsun, bunları elde etmek niyeti bulunsun, bu niyet aksiyona geçirilsin. 02 Ağustos 2000