Çoğumuz Allah’ın Sıfatlarını Ezbere Bilmiyoruz…
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 19 Aralık 2018
İslâm, Kur’ân, Sünnet ne diyor?.. Hikmet ne diyor?.. Muhbir-i sadık (Bildirdiği, haber verdiği her şey doğru olan) zat (Salat ve selam olsun ona) ne diyor?.. 14 asırdır gelip geçen rabbani alimler, fakihler, mürşidler, allameler ne demişler?..
Hepsi dünya fanidir, gelip geçicidir, insan için dünya hayatı bir varmış bir yokmuştan ibarettir, hayat bir imtihandır…
Peygamber şöyle dememiş mi? “Yolcunun biri kenarda bir ağaç görür, gölgesinde biraz soluk alır dinlenir ve sonra yoluna devam eder. İşte ben bu dünyada böyle bir yolcu gibiyim…”
İslâm dininin temel inançlarından biri
. Ahiret inancıyla ilgili bazı bilgiler şunlardır:
Ölüm ile insan varlığı son bulmaz. Zamanı gelince Kıyamet kopacak, ölüler tekrar diriltilecektir.
ve herkes yargılanacaktır. İyiler Allah’ın lütuf ve keremiyle Cennet’e konulacak; kâfirler, müşrikler, zalimler, asiler Cehennem’e atılacaktır… İnsan için en mühim an dünya hayatından ahiret hayatına geçişte, yani
. Buna hüsn-i hatime denir. İmanlı olarak ölenler,
İnsan Cennet’e veya Cehennem’e konulmadan önce,
mutluluk veya azap vardır.
İslâm dini bize şu öğüt ve emirleri bildirmiyor mu?
Salih (iyi ve yararlı) işler işleyin… Allah’a ibadet edin… Size gönderilen Resûlü canınızdan çok sevin, ona itaat edin… Allah size Kur’ân göndermiştir, ondaki emir ve öğütlere kulak verin, onları yerine getirin, ondaki yasak şeyleri sakın yapmayın…
Peygamber Allah’ın resulüdür, onun emirlerine, öğütlerine, yasaklarına da itaat edin. Dünya hayatı bir imtihandır… Bu imtihanı nasıl kazanacağınız size bildirilmiştir, ona göre yaşayın… Ölümden sonra uzun ve çetin bir sefere çıkacaksınız, onun için azık toplayın… Ölümünüzden sonra işinize yarayacak, size sevap kazandıracak sadaka-i cariyeler hazırlayın…
Sakın haram yemeyin, sakın azmayın kudurmayın… Nefs-i emmareniz sizin en büyük düşmanınızdır, ona uymayın… Allah bütün iman edenleri kardeş kılmış ve onları bir tek ümmet yapmıştır. Sakın parçalanmayın, kardeşlerinizle aranızdaki bağları kopartmayın… Sakın adaletten ayrılmayın, sakın zulm etmeyin…
Peki bizim çoğumuz şu dünya hayatında ne yapıyor?.. Maalesef gaflet içindeyiz…
Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya nimetleri topluyoruz…
ama en kısa şekliyle
. Geçenlerde beş vakit namaz kılan Müslüman bir delikanlı ile tanıştım. “İzniniz olursa size bir soru yöneltmek istiyorum” dedim. Buyurun efendim dedi. Ona sordum: “Bana Allahü Teala hazretlerinin 14 sıfatını sayar mısınız?” Şaşırdı kaldı, sayamadı… Şarkıcı Tarkan’ı, Bülent Ersoy’u, futbolcu Arda’yı, Kemal Sunal’ı biliyor musun diye sorsaydım, hiç bilmez olur muyum diyecekti.
Lütfen dikkat buyurunuz,
ve Allah’ın 14 sıfatını ezbere bilmiyor…
Bir ay kadar önce bir toplulukta üç genç gördüm, aynı soruyu onlara sordum, hemen güzelce cevap verdilerdi.
Hepimize akıl, fikir, firaset nasip etsin… Hepimizi ıslah etsin… Hepimizi dünya vazifelerini yapar, dünya sınavında kazanmak için çalışır olduğu halde ahirete yöneltsin… İtikadını, ilmihalini bilmeyen,
kendileri için ne büyük bir zarardır, bir bilseler.
Niçin ilmihalimizin ahlâk bahsini güzelce okuyup öğrenmiyoruz?..
Gıybet çok çirkin bir günah değil mi? Öyleyse niçin gıybet yapıp duruyoruz?
Bu kitabın dine ne faydası olur?
Gelin hepimiz kendi kendimizi imtihan edelim. Sorular şunlardır:
1. Allah’ın ondört sıfatını say…
2. Peygamberlerin beş sıfatı nelerdir?..
3. Namazın farzları nelerdir?..
4. Ehl-i Sünnet’in itikatta iki imamı kimlerdir?..
5. Kur’âna göre zekat verilebilecek sekiz sınıf Müslüman hangileridir?..
6. İnsanların amellerini yazan meleklere ne isim verilir?..
7. Selef-i Salihin kimlere denilir?.. 8. Kütüb-i sitte ne demektir, bunları sayınız… 9. Mütevatir ve sahih hadisler bir tür vahiydir, niçin?
Bunları veya bir kısmını bilmiyorsak, dünya dedikodularını, magazin haberlerini, Silivri davalarını bırakalım, icazetli bir alim tarafından yazılmış muteber küçük bir ilmihal ve ahlâk kitabı alalım ve dinimizin temel bilgilerini güzelce öğrenelim.
Akıllı Müslüman yararına ve zararına olan şeyleri bilen kimsedir. Biz akıllı Müslümanlar mıyız acaba? 5 Mart 2011