Ehl-i Sünnete Göre İslâm Nasıl Öğrenilir?
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 08 Aralık 2018
Din dersleri almak, din kültürü edinmek isteyen temiz niyetli bir gence: Madde madde yazacağım aşağıdaki bilgileri ve uyarıları iyice okumanızı istirham ederim.
1. Sizin, bir Ehl-i Sünnet Müslümanı olarak, dininizi icazetli Ehl-i Sünnet hocalarından ve Ehl-i Sünnet kitaplarından öğrenmeniz gerekir.
2. Bir Sünninin, dinini Sünnilik dışı veya Sünnilik karşıtı kimselerden öğrenmesi doğrusu yaman bir çelişki olur.
3. Dinde yenilik ve değişiklik yapmak isteyen reformculardan İslâm öğrenilmez. Sapıtabilir, hattâ Allah saklasın küfre düşebilirsiniz.
4. İslâm’ı Vehhabîlerden, Selefîlerden öğrenmeyiniz. Sapıtma tehlikesi vardır.
5. Allah gökte oturuyor diyenlerden din öğrenilmez.
6. Allahı kemal sıfatlarla sıfatlamayan ve noksan sıfatlardan tenzih etmeyenlerden din öğrenilmez.
7. Fazlurrahmancılık çağımızın en bozuk mezhebidir. Din onlardan öğrenilmez.
8. Kemalist ilahiyatçılardan din öğrenilmez.
9. AIlah hâşâ cisimdir diyen mücessimeden İslâm öğrenilmez.
10. Allahı yaratıklardan birine, bir şeye benzeten müşebbiheden din öğrenilmez.
11. “Allah gerçek bir Janustur” diye yazarak, Allahı hâşâ iki çehreli bir Roma putuna benzetenden din öğrenilmez. Bu söz zındıklıktır, küfürdür.
12. İmanın altı şartından biri olan kaderi inkâr eden, imanın şartları beştir diyen Pakistanlı aktivistten din öğrenilmez.
13. Din ayrı, dünya ayrıdır diyen seküleristlerden İslâm öğrenilmez.
14. Hulefa-i Râşidînin bazısına düşmanlık edenlerden veya saygısızca tenkit edenlerden din öğrenilmez.
15. Ehl-i Sünnet, Ashabın hepsini sever, sayar, hürmet eder, onların arasındaki ihtilafları ictihad farklılığı olarak kabul eder, hiçbirine dil uzatmaz. Ashaba dil uzatanlardan din öğrenilmez.
16. Medrese icazeti olmayanlardan din öğrenilmez.
17. Şeriattan kıl kadar ayrılanlardan din öğrenilmez.
18. Ehl-i Sünnetin itikatta (inanç konu ve hükümlerinde) iki imamı vardır: İmam Eş’arî ve İmam Mâturidî. İkisinin arasında temelde, usulde, esasta ihtilaf yoktur, birbirlerini tadlil etmezler. (Sapıklıkla suçlamazlar).
19. Ehl-i Sünnetin temeli Kur’ânın doğru yorumudur.
20. Ehl-i Sünnet, İslâm hükümlerinin ikinci ana kaynağı olarak Sünneti görür.
21. Sünneti inkâr edenler veya bir kısmını kabul, bir kısmını inkâr edenler bid’atçidir, onlardan din öğrenilmez.
22. Buharîde ve Müslimde mevzu hadîs vardır diyenler Ehl-i Sünnet dairesinin dışına çıkmış bid’atçilerdir, onlardan din öğrenilmez.
23. Ashabın büyüklerinden Ebu Hureyre hazretlerini tenkit eden, onu hadis uydurmakla suçlayan müfteridir, bid’atçidir.
24. Ehl-i Sünnette kadere iman vardır ama bu konuda tartışmak doğru görülmemiştir.
25. Ehl-i Sünnet üçüncü râşid Halife Osman Zinnureyn hazretlerine saygı besler; onu tenkit edenler Ehl-i Sünnet çizgisini aşmış olur.
26. Ehl-i Sünnet Ehl-i Beyt-i Mustafayı (Salat ve selam olsun ona) sever ve onların yolundan gider.
27. Din, şazz ictihad ve görüşlerden öğrenilmez.
28. Dinimizde teravih namazı yoktur diyenlerden din dersi ve kültürü alınmaz.
29. Biz bir kaldık öteki Ehl-i Sünnet Müslümanları sapıttı diyenler ve meşreb farklılıklarından dolayı mü’min kardeşlerini ötekileştirip dışlayanlar gulüvve sapmış, aşırılığa kaçmıştır.
30. Ehl-i Sünnet İslâmlığında, sahih ve doğru bir imandan sonra beş vakit namazın dosdoğru kılınması gerektiğini bildirir. Târik-i namazdan din öğrenilmez.
31. Zamanımızda İslâmdan başka hak ibrahimî dinler vardır diyenler Ehl-i Sünnet değildir. Onlardan din öğrenilmez.
32. Ehl-i Sünnet müteşabih ayet ve hadisleri, Allaha noksanlık izafe edecek şekilde lügavî manalarıyla tefsir ve tev’il etmez; bunları aynen kabul eder, manalarını Allaha havale eder.
33. Ehl-i Sünnet, Efendimizin “Ümmetim içinde bir ihtilaf çıktığı takdirde siz Sevad-ı Azam içinde olunuz” dediği fırka-i nâciyedir.
34. Ehl-i Sünnet tekfirci değildir, kolay kolay tekfir etmez.
35. Şeriattan kıl kadar ayrılmamak şartıyla tarikat ve tasavvuf haktır. Tarikat ve tasavvuf İslâmın ihlas, ahlâk, taqva, vera boyutudur.
36. Gerçek tarikat evliyasına evliyauşşeytan diyenler kâfir olur.
37. Tasavvuf ve tarikat mü’minlerini tekfir edenlerin kendileri kâfir olur.
38. Önemli kural: Ehl-i Sünnet ile bid’at fırkaları arasında ne kadar ihtilaflı mesele varsa bunların hepsinde, yüzde yüz Ehl-i Sünnet haklı ve doğrudur.
39. Mutezile mezhebinin İslâm dünyasında taraftarı kalmamış iken, bu bid’at mezhebi Türkiye’de, İslâmın içini boşaltmak isteyen derin dalalet güçleri tarafından hortlatılmıştır.
40. Türkiyedeki Mutezilîler, reformcular, Fazlurrahmancılar ve diğer bid’atçiler taqiyye ve kitman yaparak kendilerini Sünnî gibi gösteriyor ve Ehl-i Sünnet İslâmlığını içinden yıkmak istiyor. Onların tuzaklarına düşülmemelidir.
41. Mezhepsizlik ve fıkıh inkârcılığı, İslâmı tehdit eden en tehlikeli bid’attir.
42. Mezhepsizlik dinsizliğe köprüdür.
43. Telfik-i mezahib dini oyuncak etmektir.
44. İslâm’ı bir ideoloji olarak görmek Ehl-i Sünnete aykırıdır.
45. İslâm dünyasındaki, Pakistandaki, Mısır ‘daki, Arap alemindeki aktivistler birçok husus ve konuda Ehl-i Sünnetten ayrılmış ve hepsi de başarısız olmuştur.
46. Âlet ilimlerini ve ‘âlî ilimleri okuyup icazet almamış cahil ve kültürsüz kimseler Kur’ân tercümelerinden, hadis kitaplarından İslâm’ı doğru olarak öğrenemez. Bu yolla doğru dürüst iki rekat namaz kılmasını bile öğrenemez.
47. Kur’ânı kendi re’y ve hevalarıyla cahilce yorumlamaya yeltenenler küfre düşebilir.
48. İslâm rehberlikle öğrenilen ilahî dindir.
49. Hanefî mezhebine mensup Müslümanlar ilmihallerini Seyyid Ömer Nasuhî Bilmen’in Büyük İslâm İlmihali’den veya Hacı Zihni Efendinin Nimetü’l-İslâm’ından yahut bunlar gibi güvenilir ve muteber kitaplardan öğrenmelidir. Şafiî kardeşlerimiz de kendi muteber kitaplarından öğrenmelidir.
50. Ehl-i Sünnette cahillerin ve yetersizlerin dinî konuları, ayetleri, sahih hadîsleri tartışmaları ve mıncıklamaları yasaktır.
51. Ehl-i Sünnetin temellerinden biri Ümmet birliği ve râşid âdil bir İmama biat etmektir.
52. Yirminci asırda büyük Ehl-i Sünnet alimlerinden biri Şeyhülİslâm Mustafa Sabri efendidir. Bir diğeri Düzceli Zâhid el-Kevserîdir.
Muhterem genç kardeşim…
Şayet İstanbul’da yaşıyorsanız dininizi, akaidinizi, fıkhınızı, ilmihalinizi, İslâm ahlâk değerlerini
ve benzeri Sünnî hocalardan öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Onları arayın bulun, size rehberlik etmeleri, bu işi bizzat yapamazlarsa ehil birilerini bulmaları için ısrarla yalvarın… 12.12.2014