Perşembe

 

Peygamberimiz (Salat ve selam olsun ona) “İlim öğrenmek erkek kadın her Müslümana farzdır” buyurmuştur. Öğrenilmesi farz olan bu ilim hangi ilimdir? Hiç şüphe yok ki, ilmihal denilen ve her Müslümanın, derecesine göre, özet olarak veya tafsilatlı (ayrıntılı) şekilde bilmesi gereken temel din bilgileridir. İlmihal şu bölümlere ayrılır:

1. Akaid, yâni inanca ait bilgiler. Allah’ın sıfatları, amentü, Peygamberlerin sıfatları ve isimleri, âhiret, hesap kitap, kader, küfre götüren sözler, fiiller ve saire.

2. Fıkıh bilgileri. Temizlikle, namazla, oruçla, zekatla, hac ile ilgili hükümler. Ayrıca, İslâm’ın dünya ile ilgili hükümlerini yâni muamelâtı da esas ve özet olarak bilmek gerekir. Nikah, talak, alış veriş…

3. Ahlâk ile ilgili hükümler. İnsanı kurtaran iyi huylar, faziletler, helâk eden kötü huylar.

4. Özet ve temel ilkeleriyle her Müslümanın birkaç sayfa kadar olsa bile ahkâm-ı sultaniye bilgi ve kültürüne sahip olması gerekir.

Zamanımız Müslümanları ilmihal konusunda genellikle çok yetersiz durumdadır. Bazen İmam-Hatip öğrencileriyle konuşuyorum, onlara “Allah’ın sıfatlarını sayınız” diyorum da doğru dürüst cevap veremiyorlar. Bu devir Müslümanları ehemmi mühimme tercih etmiyor, kendi kafalarına, heva ve heveslerine göre rastgele kitap alıyorlar. Bu yüzden de kafaları karışıyor.

Ülkemizde dinî konularda büyük tartışmalar oluyor. Sağlam din kültürüne sahip Müslüman dinî konuları tartışmaz. Muteber, güvenilir kitaplarda, kaynaklarda ne yazıyorsa aynen kabul eder. Din tartışmalarını iyi niyetli cahillerle, kötü niyetli insî şeytanlar yapıyor. Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine sadaka vermeliymiş… Böyle bir istek ve teklif İslâm dinine aykırıdır. Kurban kesilmesi vaciptir, bu emir Kur’ân’la, Sünnetle, on dört asırlık icmâ ile sâbittir. Tartışanlar abesle iştigal ediyor. Samimî dindar Müslümanlar, kurban yerine sadaka verilsin diyenlerle tartışmamalı, onları muhatap olarak kabul etmemelidir.

Müslümanlar muteber ilmihal, fıkıh ve diğer din kitaplarını bırakıp kendi kafalarına göre ahkam çıkartmaya, yorum yapmaya başladıkları için ortalık yanlış fikir ve görüşlerle doldu. Bir Müslüman için en ayıp şey, ehliyeti ve likayati olmadığı halde dinî konularda ve meselelerde “Benim görüşüm böyledir… Bence şöyledir…” diye fikir yürütmesi, ukalalık yapmasıdır. Dinsiz şeytanlar Ümmet-i Muhammed’i parçalamak, Müslümanları bölmek ve zaafa düşürmek için dinî tartışmaları körüklüyor. Onların oyunlarına gelmemeliyiz.

Aklı başında her Müslüman muteber ve güvenilir birkaç ilmihal kitabı almalı ve onu başucu kitabı yapmalıdır. Daha önce defalarca yazdım, merhum Ömer Nasuhi Bilmen hocanın “Büyük İslâm İlmihali” adlı eserini güvenle okuyabilirsiniz. Merhum Hacı Zihni efendinin Nimeti İslâm’ı da çok güvenilir bir ilmihaldir. Vaktiyle İslâm dergisi, bu eseri bugünkü Türkçeye çevirtip yayınlamıştı, piyasada mevcudu varsa onu da alabilirsiniz.

Sahibi bulunduğum Bedir Yayınevi, Sultan Abdülhamid devri ulemasından ve Maarif nazırlığı yapmış merhum Seyyid Ahmed Zühdi Paşa’nın “El-Mecmuatü’z-Zühdiyye fi’l-Ahkami’d-Diniyye” adlı çok müberek ve muteber kitabını “SAHİH İLMİHAL” adıyla bugünkü Türkçeye çevirtip yayınlamıştır. Bu eseri, ehl-i sünnet âlimlerinden ve sabık müftülerden Mehmed Emre hocamız hazırlamıştır. İçindeki bölümler: Temizlik, namaz, zekat, oruç, hac, nikah, talâk, akaid, ahlak: İyi huylar, kötü huylar. Siyer-i Enbiya (Peygamberler). Kitap büyük boy, ciltli, 496 sayfadır. Önümüzdeki 9 Mart Cumartesi günü öğle namazından saat: 15.00’e kadar Bedir Yayınevi’nde bu kitabı imzalayacağım. 10 Milyon lira olan kitap yüzde elli indirim yapılarak sadece 5 milyon liraya verilecektir.

İlmihalden sonra her Müslümanın, nefsini terbiye etmesi, kötülüklerden kurtulması, edepli ve ahlaklı bir Müslüman olması için muteber ve güvenilir ahlak-tasavvuf kitaplarını okuması ve içindeki bilgileri hayatına uygulaması gerekir. Tasavvuf konusunda bilinmesi gereken birinci temel ilke şudur: Şeriatsız tasavvuf olmaz. Bir tarikat, tasavvufî bir sistem Şeriat’a uygunsa muteber ve sağlamdır, uygun değilse bozuktur.

Tasavvuf konusunda en muteber ve faydalı eser İmamı Gazalî hazretlerinin “İhyâu Ulûmi’d-din” adlı büyük kitabıdır.

Tasavvuf konusunda güzel kitaplardan biri Yahya Efendi dergâhı şeyhlerinden merhum ve mağfur Mehmed Nuri Şemseddin hazretlerinin “Miftahü’l-Kulûb — Kalplerin Anahtarı” adlı kitabıdır. Bu kitabı da yayınlamış bulunuyorum. Ciltli, iyi kağıda basılmış 463 sayfalık büyük boy bir eserdir. 9 Mart Cumartesi günü bunu da arzu edenlere imzalayacağım. Fiyatı 12 milyondur, imza gününde 6 milyona verilecektir.

Şu iki önemli konuda bütün iyi niyetli Müslümanların seferber olmaları gerekir:

1. Dinî konularda tartışmamak, kendi kafasından konuşmamak, indî hükümler vermemek.

2. Din kültürünü muteber ilmihallerden, akaid ve fıkıh kitaplarından, tasavvuf ve ahlak eserlerinden edinmek. Her eve, her Müslümanın başucuna muteber ve güvenilir bir ilmihal kitabı koymak.

Birtakım zındık ilahiyatçılar, reformcular Müslümanları şaşırtmak için bin bir türlü dalavere çeviriyor. Bunları yurt dışındaki şerirler ile içerdeki yardakçıları desteklemekte ve kışkırtmaktadır.

Müslümanlar temel din bilgilerini Kur’ân mealleri ve tefsirleri okuyarak, hadîs külliyatlarını karıştırarak öğrenemezler. Fıkıh bilmeyen birine otuz ciltlik bir tefsir ile, elli ciltlik hadîs külliyatı veriniz, bunları beş sene okunsa bile kendi aklıyla iki rekat namazı dosdoğru kılacak bilgi çıkartamaz.

Bedir Yayınevi’nin adresi: Cağaloğlu Yokuşu No: 6-8, Vilayet civarı. (Tel. 0 212/519 36 18)

İmza günü ve saati: 9 Mart Cumartesi öğle namazından sonra saat: 15.00’e kadar. 08 Mart 2002