İslâmî Hizmet ve Faaliyetler Nasıl Olmalı?
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 05 Aralık 2018
Ülkemizdeki İslâmî hizmet ve faaliyetlerin mutlaka iyi ve doğru şekilde yapılması, yürütülmesi gerekir. Bu iyiler doğrular nelerdir?
1. Bugünkü kopukluk, irtibatsızlık, kargaşa, çok başlılık ile elbette bir miktar hizmet edilir, ediliyor ama doğru dürüst, yeterli, olması gerektiği gibi edilemez. Nitekim edilemiyor.
Bugün ne Ümmet birliği var, ne de râşid İmam. Mevcut durum bir İslâmcılıklar, cemaatler, fırkalar protestanlığıdır.
2. Bütün Ehl-i Sünnet ve Cemaat Müslümanlarının müşterek=ortak mükemmel bir plan ve programı olmalı ve hizmetler ona göre yapılmalıdır. Bugün Ümmet birliği, râşid İmam olmadığı gibi böyle bir program da yoktur.
3. Din, İman, Kur’an, Sünnet, Şeriat ve ahlak hizmetlerini ve vazifelerini vasıflı, ehliyetli, liyakatli, güçlü, sahih icazetlerle Resulullah Efendimize irtibatlı=bağlı başarılı elemanlar yürütmelidir.
4. Maddî menfaat veya şahsî prestij, başkanlık emeli, ün, alkış, nefsini tatmin etmek gibi şeytanî niyetler ve amaçlarla İslâmî hizmetler ve faaliyetler alanına girmiş bütün muzır haşarat tasfiye edilmelidir. Onlar hizmet ve faaliyetleri mıncıkladığı müddetçe kurtuluş, yücelme, hürleşme olmaz.
5. Hiçbir arivistin=ikbal avcısının hizmet perdesi ardında din ve mukaddesat sömürüsü yapmasına için ve fırsat verilmemelidir.
6. İslâmî kesimdeki her türlü holiganlık, militanlık, fanatizm önlenmelidir.
7. Hır yıl İslâmî hizmet ve faaliyetler için milyarlarca dolar toplanıyor. Bu paralar, son kuruşuna kadar planlı programlı etkili bir şekilde harcanmalı; şu veya bu din baronun veya dinî bir sektin kaprislerine alet edilmemelidir.
8. İslâmî hizmetler ve faaliyetler hem İslâm’ı iyi bilen, hem de çok geniş bir genel kültüre sahip ve çağı yakalamış süper kimseler, elemanlar, kadrolar tarafından yürütülmelidir.
9. Hizmet ve faaliyet sahasında hiçbir cahile, bedevîye, geri zekâlıya, beceriksize, sömürücüye, yarı mühtediye, kendisinde nifak alameti bulunana, mütecahir fâsık ve fâcire, yiyiciye yer ve imkân verilmemelidir.
10. İslâmî hizmet ve faaliyetler Resulullah Efendimizin (Salat ve selam olsun ona), Ashabının, Tâbiînin, Tebe-i Tâbiînin, Selef-i Sâlihînin, her asırda gelmiş müceddidlerin, Evliyaur Rahmanın ahlakı ve firasetiyle yürütülmelidir.
11. Bu hizmetlere bir ceketle başlayanlar, aradan yıllar geçip çalışamaz hale geldiklerinde yine bir ceketli olmalıdır.
12. Ulvî hizmet ve faaliyetler süflî politikaya, şahsî ihtiraslara, sekt fanatizmlerine asla âlet edilmemelidir.
13. Bütün hizmetler “Büyük İslâm Şûrasının” ve Yeminli Müfettişler Heyetinin denetiminde yapılmalıdır.
14. Yalan konuşan, iftira ve gıybet eden, böceklerle tecessüs eden, fitne ve fesat çıkartan, nefs-i emarelerine mağlub ve esir olan sefiller hizmete bulaştırılmamalı, ez kaza bulaşmışlarsa hemen kusulup ihrac ve tard edilmelidir.
15. İslâmî hizmet ve faaliyetlere hiçbir bid’atçi ve sapık karıştırılmamalıdır.
16. Farz namazları cemaatle kılmayanlara hizmet ettirilmemelidir.
17. İslâmî hizmet ve faaliyetler Sıddîk ve Fâruk efendilerimizin ahlak ve karakteri ile yürütülmelidir.
18. Kendilerinde Ümmet birliği ve râşid İmama biat ve itaat şuuru=bilinci olmayan sekter düşünceliler, iyi ve doğru hizmet edemez.
19. İslâmî hizmet ve faaliyetlere hobi, kendini tatmin, boş zamanlarını değerlendirme gözüyle bakanlar hizmet edemez, hizmetleri mıncıklar.
Müslümanlar, yukarıda ana hatlarını verdiğim şekilde hizmet edip çalışmazlarsa toparlanamazlar, izzet ve zafer bulamazlar, İslâmî ve şer’î hürriyete kavuşamazlar. Bugünkü fetretin, kaosun, anarşinin, İslâmcılıklar Protestanlığının, din istismarının, plan ve programsızlığın, ittihatsızlığın, İmamsızlığın sonu zillettir, mağlubiyettir, hezimettir, felakettir.
Ümmet birliği, râşid İmam, müşterek plan ve program, İslâm ahlakı, İslâm hikmeti, ihlas, istikamet, ehliyet ve icazet olmadan necat ve felah bulacağımızı sananlara şaşmak gerekir.
Liseli süper gençlerimizin iyi yetişmeleri için aşağıdaki konularda ehliyetli ve icazetli üstad ve hocalardan ders almaları, dersler bittikten sonra imtihan edilmeleri, sınavı geçtikleri takdirde kendilerine (hangi konudaysa) icazet verilmesi gerekir.
(1) Hukuka başlangıç, hukuk kültürü. Mecelle-i Ahkâm-ı Adliyenin kavaid-i külliye kısmının şerhli şekilde okutulması. Şeriat hukuku. Frenk hukukunun yetersizliği vs. İlahî İslâm hukukun üstünlüğü ve meziyetleri.
(2) Mimarlığa ve şehirciliğe giriş. Müslümanın evi mal değil, öncelikle yuvadır.
(3) Estetik, sanat, güzellik dersleri.
(4) Geleneksel İslâmî millî sanatlardan birinin mutlaka öğretilmesi ve ürün verilmesi.
(5) Yarım yamalak değil, mükemmel Osmanlıca öğretilmesi.
(6) Latin ve İslâm yazısının güzel inci gibi yazılması için kaligrafi ve hat dersleri verilmesi.
(7) Eski İstanbul terbiyesi, nezaketi, kibarlığı, görgüsü (Âdab-ı muaşeret), ahlakı, fazileti, edebi dersleri verilmesi. Bu derslerin sonunda aha demeyecek, efendim diyecek, nice kabalıktan ve hoyratlıktan kurtulup medenî ince Müslüman olacaktır.
(8) Giyim kuşam, davranış dersleri.
(9) Yeme içme, beslenme, sofra âdâbı, sağlıklı kalma, kilo almama, İslâm tıbbı dersleri.
(10) En önemlisi: İhlas dersleri.
(11) Lisanını tutma, dil afetlerinden kurtulma, gıybet ve tecessüs etmeme dersleri.
(12) Ümmet birliği ve râşid İmama biat dersleri.
(13) Günlük namazların farzlarını ehliyetli ve liyakatli imamların ardında cemaatle kılmak gerektiği.
(14) İslâmî hizmet ve faaliyetlerin zenginliğe, ticarete ve benliğe âlet edilmemesi gereği.
Adam olmak, iyi ve vasıflı Müslüman olmak, ileride dine, memlekete, halka, devlete (rejime değil!) hizmet etmek, ilahî rızayı kazanmak isteyen liseli süper gençlerimizin bu küçük yazıyı dikkatle okumalarını tavsiye ediyorum. Yukarıdaki konuların bazısını (hepsini değil) İmam Gazalî’nin İHYÂ isimli büyük kitabında bulabilirler. İnternette Latin yazısını güzel yazma dersleri vardır. Hüsn-i hat sanatını bir hattattan ders alarak öğrenebilirler. MEB Osmanlıca kurslarına giderek mükemmel Osmanlıca öğrenilebilir. Müslüman halktan her yıl milyarlar toplayan bazı şahıs ve kuruluşlar, bu gibi konularda ciddî dershaneler açmalı, gençliğin iyi yetişmesi için çalışmalıdır. 08.03.2015