Laiklik Niçin Tartışılamayacakmış?
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 03 Ocak 2019
Salı
Bizde ne kadar çok tabu ve tabucu var. Şu tartışılmaz, bu tartışılmaz… Niçin? Bunların tartışılmayacağına dair gerekçeleri nelerdir? En son bir bildiri yayınlandı ve “Laiklik tartışılamaz…” denildi. Halbuki aklın, ilmin, sağduyunun ışığında mutlaka tartışılması, müzakere edilmesi ve çözüm bulunması gereken bir sürü soru ve problem var bu konuda. Elbette tartışılacak, müzakere edilecek ama seviyeli bir şekilde. Laiklik niçin tartışılmalıdır, müzakere edilmelidir? Maddeler haline yazayım:
(1) Bizdeki laiklik midir yoksa laikçilik midir? Yahut hiçbiri mi?
(2) Devletin resmî bir Diyanet İşleri Başkanlığı’na sahip olduğu, 500’den fazla resmî İmam-Hatip okulu bulunduğu, yine çok sayıda resmî İlahiyat Fakültesi’nin eğitim verdiği, ülkedeki 75 bin caminin devlete ait olduğu, 100 binden fazla müftünün, vaizin, imam ve müezzinin, din dersi hocasının devlet memuru olduğu ve devlet bütçesinden maaş aldığı bir sisteme laiklik denilebilir mi? Bu konu elbette tartışılmalıdır, müzakere edilmelidir.
(3) Bizdeki bu sistem laiklik değil, “Devlet dini” sistemidir. Din ile devlet münasebetlerinde üç sistem vardır: (a) Din devleti, (b) Laiklik, (c) Devlet dini… Avrupa’da Fransa ve Portekiz, o da yüzde yüz olmamak şartıyla gerçekten laiktir. Diğerleri değildir.
(4) Laiklik bir değer midir?
İnsan hakları ve hürriyetleri ile ilgili metinlerde laiklik bir hak ve değer olarak zikredilmekte midir? Hayır, hiçbirinde yoktur. Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Beyannamesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, bunlara benzer metinlere bakınız, hiçbirinde laiklik kelimesi ve kavramı geçmiyor. Bu konu niçin tartışılamasın?
(5) Bizdeki malûm zihniyet laikliği bir tabu haline getirmiştir. Tartışılamaz… İstemezük!..
(6) Müslümanların kutsal tanıdığı kavramlar, değerler tartışılıyor da laiklik niçin tartışılamazmış?
Bu tartışmaların şartları vardır elbette…
Birincisi: Demagoji ve şarlatanlık yapılmayacak.
İkincisi: Laiklik bahane edilerek tehditler savrulmayacak, baskı yapılmayacak.
Üçüncüsü: İlmin ve mantığın sınırları dışına çıkılmayacak.
Laikliği bir tabu haline getirenler gerçek laik değildir. Laiklik istiyorlarsa din işlerini, dinî eğitimi, din mekteplerini, ilahiyat fakültelerini, camilerin idaresini, dinî hizmet personelini devletten ayırıp Müslüman cemaatine versinler.
Devlet Ezan okutup namaz kıldıracak… Devlet Cuma hutbesi okutacak… Devlet okullarda mecburî din dersi verdirecek… Devlet, dini kontrol ve baskı altında tutacak ve sonra da laiklik olacak. Bu sayınlar kimi kandırdıklarını sanıyor. Bu zihniyete sahip olanlar, laikliğin tarif edilmesini de istemiyor.
Öyle zır cahiller var ki, işkembe-i kübradan “1923’te lâiklik ilan edildi…” diyor. Zavallılar!… 1923’te Cumhuriyetin anayasasının ikinci maddesinde “Devletin dini, din-i İslâm’dır” yazılı idi, İstanbul’da Dolmabahçe’de bir Halife (Abdülmecid bin Abdüzaziz Han) oturuyordu ve her cuma “Selamlık resm-i ‘âlisi” yapılıyordu.
Evet laiklik tartışılmalıdır. Ciddî ve seviyeli bir şekilde… Efendice… Medenî bir şekilde… İlmin ve aklın ışığında… Dini tahkir etmeden… Tabuculuk, baskı, tehdit yapmadan… . Bizde kesinlikle laiklik yoktur, laikçilik vardır. Bir din haline, bir tabu haline getirilen laikçilik… Laikçilik, laikliğin en büyük düşmanıdır.
İki tür din büyüğü vardır: İslâm dininin ölçülerine uygun gerçek din büyüğü ile taraftarlarının kendisini din büyüğü olarak gösterdikleri, gerçekte ise öyle olmayan sahteler.