Mehmet Şevket EYGİ – HABER KALEM SİTESİNDE ÇIKMIŞ YAZILARI / 03
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 09 Mart 2019
Mehmet Şevket EYGİ – HABER KALEM SİTESİNDE ÇIKMIŞ YAZILARI / 03
Nafile,
yine sadra şifa vermez. Eğitim sistemimiz o kadar bozuktur, o kadar boş ve fostur ki, ne yapılsa faydası olmaz.
Bu memleket Müslüman’dır,
,
Bugünkü eğitim neye dayanıyor?
Düşünebiliyor musunuz, bu ideolojik eğitim sistemi, dokuz senelik bir tahsilden sonra genç nesillere
Sekiz senelik temel eğitimden sonra
, Türkçemizin en büyük klasik edibi ve şairi olan
elbette köy olmaz, kasaba olmaz. Bir eğitim sistemi ki, genç nesillere zengin edebî-yazılı Türkçeyi öğretemiyor, o sistem iflas etmiş boş bir sistemdir.
Bu memleketin en güçlü liseleri
devrindekilerdir. 1950’lilere kadar, Sultan Abdülhamid devrinde yetişmiş güçlü ve vasıflı lise öğretmenleri vardı. Sonra yozlaşa yozlaşa bugünlere geldik.
Bazı lise ve kolejlerdeki çocuklarımız cebir, geometri, fizik, kimya dallarında ödül kazanıyormuş… Bu ödüller kimseyi aldatmasın. Önemli olan
gibi sosyal konulardır.
İran’da lise sondaki bir genç
nı okuyup anlayabiliyor ve bu kıraatten zevk ve haz alıyor da
Bir ülkenin eğitimi genç nesillere zengin, edebî, yazılı, medenî Türkçeyi okutup öğretemiyorsa
, çok gürültü çıkartan, lakin boşuna dönen bir çarktan ibarettir. 26 Kasım 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (64)
Ergenekoncular, ulusalcılar, Kriptolar öğrenci hareketleri başlattılar. Nedir bu öğrenci hareketleri?.. Bunlar kesinlikle mâsum hareketler değildir.
Böyle öğrenci hareketleri
olmuştu.
mâsum olmayan öğrenci hareketleri yüzünden memleket fitne, fesat, anarşi içinde kalmıştı. Deniz Gezmiş ve diğer fidancıklar, Castro’nun Küba’da yaptığı gibi, şiddet ve terör yoluyla ülkemizde kızıl bir rejim kurmak istiyorlardı.
öğrenci hareketleri yüzünden memleket kazan gibi kaynıyor, tavuk gibi insan boğazlanıyordu.
27 Mayıs darbesi gerçekleştikten sonra
yalan haberini manşet atmıştı.
Onların öğrenci dedikleri, bütün üniversite gençliği değildir. Militanlardır. Bazen, hem İstanbul’da, hem Ankara’daki öğrenci hareketlerinde aynı gençleri görebilirsiniz.
edebiyatına kanmayınız. Böyle bir şey olabilir ama bu sizin hadiseleri doğru görmenizi ve doğru yorumlamanıza engel olmamalıdır.
ön saflarda polisle cedelleşirken
Ne büyük facia!
Be kızım madem hamilesin, ne zorun var orada polislerle itişip kakışıyorsun? Hamile bir kızın böyle bir çatışma içine girmesi doğru mudur? Kendine acımıyorsa bari bebeğine acısaydı.
“Düşürülen bebeğin babası kimdi?” diye soranlara devrimci yazarlar ateş püskürüyor. Bunda kızacak ne var? Bir bebek hem annenin, hem de babanın değil midir? O masum çocuğu niçin düşünmediler?
elbette izin verilmemelidir.
Polis
yasa dışı eylemler yapmasını elbette engellemelidir.
Toplanma, yürüyüş, protesto hakkı ve hürriyeti kötüye kullanılmamalıdır. Hakların ve hürriyetlerin de sınırları vardır. Bu sınırlar kanunlarla belirlenmiştir.
Milletvekili olduğumu (Allah beni böyle bir şeyden korusun) düşünüyorum:
Üstümden başımdan, elbisemden, suratımdan yumurtalar akacak. Elbette isyan ederim.
İnşallah bundan sonra ülkemizde,
Polisle itiş kakış esnasında
“geçmiş olsun” diyorum. 9 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (65)
Keşke bir halk olsa ama gerçekte halklar var.
Barış, uyum, uzlaşma içinde yaşayanlara bir sözüm yok… Var olsunlar, sağ olsunlar, iyi olsunlar…
Lakin
Türkiye gemisi delinip batabilir.
Dönmeler’i (Daima büyük D harfiyle yazılan) ele alalım:
Azınlıktırlar ama çoğunluğa ikinci vatandaş, sömürge yerlisi, zenci, parya olarak bakarlar.
Ülkemizde Kripto halklar vardır.
Halk iradesiyle gelen iktidarların, yine halk iradesiyle, seçimle gitmesini ister.
On senede bir askerî darbe olmasını teşvik eder.
Paylaşma duygusu nedir?.. Hepimiz bu vatan üzerinde yaşıyoruz. Aramızda farklılıklar, çeşitlilik olabilir ama ülke bütününde hep birlikte, barış ve mutabakat içinde yaşmamız lazımdır…
Anadolu Rumlarında ve Anadolu Ermenilerinde bu paylaşma bilinci ve ahlâkı olmadığı için bu coğrafyadan silinip gittiler.
,
aksine gönüllü lejyonlar kurarak Osmanlıyı korumak için
da birinci dünya harbinden sonra yanlış ata oynadılar.
Onların vatanı Türkiye’nin bütünüdür.
İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Tarsus gibi şehirlerimizde büyük Kürt nüfusu vardır.
Böyle bir durumda,
Türkiye’de çeşitli halklar olması bir realitedir.
12 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (66)
zamanında üniversite öğrencileri bir bakanı veya milletvekilini yuhalayıp üzerlerine yumurta atabilirler miydi?… Alimallah atan(lar)ın canına okurlardı.
zamanında böyle bir şey yapılabilir miydi?… Yapmaya kalkanların tozunu havaya savururlardı.
kukla hükûmeti bakanlarından ve darbeci subaylardan birine böyle bir şey yapılabilir miydi?… Yapanı yok ederlerdi.
darbecilerine böyle yumurta atılabilir miydi?… Atanı yaşatmazlardı.
Günümüzde
böyle yumurta atmalar, yuhalamalar yapabiliyor ve onların canına okunmuyor.
Demek ki,
Bunu kabul etmek gerek.
, İstiklâl Mahkemeleri’nin
nice hoca, şeyh, muhalif politikacı asılacaktır.
Bugün daha fazla serbestlik, medya hürriyeti, demokrasi var diyerek
Hayır, bendeniz geniş mânâsıyla muhalif bir insanım,
Öğrencilerin yumurta atmalarını elbette doğru bulmuyorum.
Üniversite öğrencisine daha akıllıca, daha zekice,
yakışır.
Bunları yurtta ve yabancı ülkelerde
Yumurtacı çocukların böyle inceliklere akılları ermiyor mu?
Bunları burada yazıp da kimseye akıl vermek istemem.
Protesto makamında yumurta atmanın geleceği yoktur. Bugün öğrencidir, tavuk yumurtası atar, yarın büyür yükselir kaşarlanır,
atabilir…
Devekuşu yumurtası atabilmek için iyi bir
olmak gerekir.
Hukuk tarihinde devekuşu yumurtası ile cinayet vak’ası görülmüş müdür acaba?
Yaramaz öğrenciler
O takdirde işin biraz esprili tarafı olabilirdi. 15 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (67)
Diyanet’te son yıllarda büyük değişiklikler, yenilikler, inkılâplar oldu. Bazılarını müsaadenizle sayayım:
(1)Başkanlığa 13 bin kadın ilahiyatçı eleman alındı. Bunların bir kısmı vaize, bir kısmı Kur’an dersi öğretmeni, bazıları da müftü yardımcısı.
(2)Kayseri müftü yardımcısı bayan ilahiyatçı bir seminerde, Buharî’de geçen kadınlarla ilgili bir hâdis için, “Peygambere söyletmişler” tabirini kullandı. Buharî Ehl-i Sünnet Müslümanlarının gözünde Kur’andan sonra ikinci sahih kitaptır (Esahhü’l-kitab ba’de Kitabillah). Kadın müftü yardımcısının bir Buharî hâdisi hakkında böyle konuşması çok üzücüdür.
(3)Camilerin arka taraflarına ihtiyaçtan fazla sandalye, tabure ve sıra konulması meselesi. Bu işin içyüzü, aslı astarı, gizli kapaklı yanı nedir, doğrusu çok merak ediyorum. Camileri kiliselere mi benzetmek istiyorlar acaba?
(4)2004 yılında Mardin’de meşhur tarihî Kasımiye medresesinde bir Dinlerarası Diyalog töreni, şöleni, etkinlikleri yapıldı. Medrese duvarlarına büyük haçlı, magen Davidli bayraklar asıldı. Çeşitli kiliselere mensup patrikler, papazlar, Yahudi hahamları çağırıldı. İstanbul müftüsü de orada Diyanet’in temsilcisi olarak bulundu. Ayrıca zangoçlar ve müezzinler vardı… Etkinliklerin sonunda, medresenin avlusunun ortasındaki havuz üzerine kurulmuş uyduruk derme çatma salaş tahta köprüden papazlar ve müftü çan ve ezan sesleri içinde geçtiler, böylece üç ibrahimî dinin mensupları hep birlikte, cümbür cemaat (akıllarınca) Cennete girmiş oldular.
(5)Diyanet’teki en büyük reform hareketi, şimdiye kadar görülmemiş bir hadîs ayıklama faaliyetine başlanmasıydı. Bu konuda ketum davranıldı, diller tutuldu ama bir İngiliz gazetesinin yaptığı röportajda işin içyüzü ortaya çıktı.
(6)Diyanet camiasına bazı sızmalar oldu. Pakistan’dan kovulmuş Fazlurrahman adındaki zatın Tâtiliye mezhebine mensup bazı kimseler sızdılar. Şu anda taqiyye yapıyor ve Sünnî görünüyorlar ama mezheplerinin yayılması ve tutunması faaliyetlerini sinsice yürütüyorlar.
(7)
mezhebi de Diyanet’i sinsice ele geçirmek istiyor ve sızma faaliyetlerinde hayli yol kat’etmiştir.
Papalık, Siyonizm, İsrail devleti, Avrupa Birliği, ABD Türkiye’deki Sünnî İslâmlıktan son derece rahatsızdır. Onlar, Sünnî İslâm anlayış ve yorumunun yerine ılımlı İslâm, sekülerleşmiş Ümmet, dinde reform, yenilik, değişiklik isteyen bir zihniyet, Fazlurrahmancılık, her Müslüman’ın kendi aklı ve kafasına göre Kur’andan hüküm çıkartması, ictihad yapması gibi şeyler istiyor.
Bir ara AB temsilcilerinden biri camilerimizde cuma hutbelerinde “Allah katında tek hak din İslâm’dır” mealindeki ayetin okunmasını protesto etmişti.
Siyonistlerin, Haçlıların, Diyalogcuların gizli plan ve projelerinde, müsait bir zamanda, vakti gelince Türkiye’ye kendi istedikleri ve seçtikleri bir zatı Halife olarak tayin etmek gibi bir madde varmış. Bu doğruysa ve gerçekleşirse büyük bir felaket olur. 20 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (68)
Müslümanlar için en büyük felaket sekülerleşmedir. Sekülerleşmek, din ile hayatın birbirinden ayrılması, kopması demektir.
İslâm düşmanları, Müslümanların musalli (beş vakit namaz kılan) Müslümanlar olmalarını istemez, onların musalla Müslümanı, yani camiye gelmeyen, namaz kılmayan, sadece öldüğünde tabutu camideki veya mezarlıktaki taşın üzerine konulan ve kendisi için cenaze namazı kılınan dinden kopuk Müslüman olmasını ister.
Kendimizi, ailemizi, çoluk çocuğumuzu, toplumumuzu sekülerleşme felaketinden korumak için çalışmak hepimiz için farzdır.
Sekülerleşme, dinden uzaklaşma şeklinde başlar, sonunda din bağları kopar ve fertler, aileler, toplumlar küfür, dalalet ve irtidat cehennemine yuvarlanır.
İslâm dininde ef’al-i mükellefin denilen ölçüler vardır. Bir Müslüman’ın yaptığı her hareket bu ef’al-i mükellefîn maddelerinden birine girer.
Kişinin yemesi içmesi giyinmesi, uyuması uyanması, konuşması susması, velhasıl her şeyi hakkında dinin bir hükmü vardır.
Uykuyu ele alalım: Uyku mübah bir şeydir. Lakin kişi sabah namazı vaktinde uyursa o uyku haram bir uyku olur.
Yemek: Vücudunu ayakta tutmak, sağlığını korumak için yemek mübahtır. Doyduktan sonra yemek haram olur. Çünkü böyle bir şey israftır, israf ise haramdır.
Konuşmak veya susmak: Faydalı, lüzumlu, hikmetli söz söylemek iyi ve güzel bir iştir. Kötü, saptırıcı, azdırıcı söz söylemek haramdır…
Seküler Müslümanın İslâm dininin hükümleri ile alakası zayıflamıştır. Harama helale dikkat etmez.
Seküler Müslüman İslâm’ın faiz yasağına aldırış etmez.
Zamanımızda nice dindar geçinen, sofuluk taslayan Müslüman vardır ama çocuklarının dindar olması için çalışmaz. Ana baba sabah namazına kalkar, delikanlı veya genç kız çocukları yan gelip leş gibi yatar. Hatta bizim yalancı sofular, “Çocukların imtihanı var, aman gürültü etmeyelim de uyanmasınlar…” der. Böyle dindarlık olur mu?
Sekülerleşen Müslüman, daha önce öğrenmişse ilmihalini unutur, İslâmî vazifelerini yerine getirmez.
Bugün ülkemizdeki Tevhid-i Tedrisat eğitim sistemi, İslâm’ın Tevhidî eğitim sistemine karşıdır. Bizdeki gayr-i millî eğitim, genç nesilleri sekülerleştirmek, onları resmî ideolojinin köleleri ve meftunları haline getirmek için çalışır.
Türkiye Müslümanları, kendilerini ve çocuklarını kurtarmak için paralel ve alternatif bir İslâmî eğitim sistemi geliştirmelidir.
Çocuklarımıza üç yaşından itibaren, uzman pedagoglar tarafından hazırlanmış İslâmî eğitim verilmelidir.
Yedi yaşından itibaren Kur’an okuması öğretilmelidir. Aynı zamanda namaz öğretilmelidir.
Kız çocuklarına tesettür sevgisi aşılanmalıdır.
Müslümanlar, din ile olan bağlarının kuvvetlenmesi için en az haftada bir ciddî dinî sohbetlere katılmalıdır. (Ehl-i Sünnete aykırı ve para toplanan sohbetleri tavsiye etmem.)
Her Müslüman’ın evinde el altında, güvenilir ve
bulunmalıdır. Müslümanlar hayatlarını, bütün faaliyetlerini İslâm’a endekslemelidir.
Sekülerleşmekten, ateşten kaçar gibi kaçınılmalıdır.
22 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (69)
İlmi ve iktidarı olan her Müslüman doğrudan doğruya; ilmi ve iktidarı olmayan Müslümanlar dolaylı olarak aşağıdaki iman, İslâm, Kur’an, Sünnet hizmet ve vazifelerini dosdoğru şekilde yerine getirmekle mükelleftir:
1.Henüz iman etmemiş insanları, en uygun ve düzgün şekilde imana davet etmek.
2.Başta kendi itikadı olmak üzere insanların itikadlarının, müctehid imamların Kur’andan ve Sünnetten çıkartmış oldukları sahih itikada uygun olması için çalışmak. (Tashih-i itikad)
3.Kendisi beş vakit namaz kılmak, bütün Müslümanların musalli olması için en uygun şekilde çalışmak.
4.Hür ve mukim Müslüman erkeklerin farz namazları cemaatle kılmaları.
5.Kadınların ve büluğ çağından başlayarak kızların İslâmî ve şer’î tesettüre girmesi. (Şer’î tesettürün zıddı şeytanî tesettürdür.)
6.Her Müslüman’ın kendisi için zarurî ve lüzumlu olan ilmihalini öğrenmesi için çalışmak.
7.Bütün Müslümanların, Peygamber Efendimizi (Salât ve selam olsun ona) en güzel örnek ve model olarak kabul etmeleri, onun yolundan gitmeleri, onun Sünnetine uymaları için çalışmak.
8.Başta kendisinde olmak üzere bütün Müslümanlarda Ümmet şuurunun olması ve gelişmesi için çalışmak.
9.Zekâtların Kur’ana, Sünnete, icmâ-i ümmete, fıkha, Şeriata uygun şekilde verilmesi ve sarf edilmesi için çalışmak.
10.Müslümanlarda İmam-ı Kebir, Emîrü’l-mü’minîn, Halife şuuru uyanması için çalışmak.
11.Allah katında tek hak, makbul, doğru dinin İslâm dini olduğu gerçeğini her Müslüman’ın kafasına ve gönlüne yerleştirmek. Bu inanca aykırı sapıklıklarla en uygun şekilde mücadele etmek.
12.Allahın kesin şekilde haram kılmış olduğu lüksten, israftan, saçıp savurmaktan, aşırı tüketimden Müslümanları sakındırmak için propaganda yapmak.
13.İslâm ümmetinin Rahmanî ve olumlu çeşitlilik içinde sarsılmaz bir birlik oluşturması için çalışmak. Müslümanları birbirine düşüren gıybet, nemime, rekabet, hizip ve cemaat asabiyeti gibi kötülüklerle en uygun şekilde mücadele etmek.
14.Müslümanlar arasında paylaşma ve yardımlaşma ahlakını yaymak ve geliştirmek.
15.Başta kendisi olmak üzere bedevî kültürden medenî İslâmî kültüre yükselmek için çalışmak.
16.İslâm’da reform, yenilik, değişiklik isteyen cereyanlara karşı çıkmak. Ilımlı İslâm, BOP İslâmı, Fazlurrahmanın Tatiliye mezhebi, Necdîlik, Mezhepsizlik, Telfik-i Mezâhib gibi bozuk cereyan ve mezheplerle en uygun şekilde mücadele etmek, onların zararlarını önlemek.
17.Müslümanların birbirlerine karşı merhametli, şefkatli olmaları için çalışmak.
18.Haçlıları, Siyonistleri, din düşmanlarını dost ve velî edinmemek.
19.Çocuklarını, ileride İslâm’a ve Ümmete hizmet edecek şekilde yetiştirmek. 25 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (70)
Dünyada birçok tıp sistemi vardır. Bunların en yaygın olanı ve en fazla kabul göreni bugünkü modern
Bir buçuk milyar nüfuslu Çin’de bu tıp sistemi geçerli değildir. Onlar kendi millî tıp sistemlerini, akupunkturu uyguluyor.
Almanya’da beş sene yaşadım. Orada Ortodoks tıbbın yanında homeopati gibi tıplar da vardı. Homeopat doktorlar muayenehane açabiliyorlardı, bu tıbbın ayrı eczaneleri de bulunuyordu.
Bizde ortodoks tıbbın ilaç ve tedavi konusunda diktatörce bir hâkimiyeti vardır.
İlaç fabrikaları, kendi kimyasal ilaçları dışındaki geleneksel tıpların ilaçlarını ilaç olarak kabul etmezler. Öyle ki, soğuk algınlığına iyi gelen ıhlamur ve papatya gibi şifalı bitkileri ilaç unvanı altında satmak yasaktır.
Edirne’de, tavanlara soğan asılıyor ve bunun gribe iyi geleceğine inanılıyormuş. Ortodoks tıpçılar bunu hurafe olarak görüyor. Hiç de böyle değildir!… Soğanın soğuk algınlığına ve gribe iyi geldiği tecrübe ile isbatlanmış bir gerçektir. Şu soğuk havalarda herkese akşam yemeğinde bir adet taze soğan yemesini tavsiye ederim.
Soğanı yemek iyi de, tavana asmanın bir faydası olur mu? Elbette olur. Soğanın kokusunda (aromasında) bile şifa vardır. Bildiğimiz tıbbın dışında olan paralel bir tıp sisteminde çiçek veya tıbbî bitki yağı (kimyevî ve yapay esas değil) koklatarak tedavi edilir. Mesela soğuk algınlığına karşı hakikî tıbbî lavanta yağı koklanır. Yine hakikî biberiye (romarin) yağı onlarca hastalığa karşı iyi gelir. Hattâ biberiyenin başlı başına bir hastane ve eczahane olduğunu söylersek mübalağa etmiş olmayız. Gül koklamak kalp ve romatizmaya iyidir.
Bazı yarı kıymetli taşların da şifalı tarafları vardır. Ametist kalp hastalıklarında faydalıdır. Batı dünyasında bu konuda nice faydalı, ciddî, resimli kitaplar yayınlanmıştır.
Bir bardağa doğal kaynak suyu koyun, besmele çekip şifa niyetine için, onun da faydası görürsünüz. Doktor beyciğim hemen telaşlanıp itiraz etme, zat-ı âliniz placebo meselesini bendenizden iyi bilirsiniz. Placebo nedir? Kısaca açıklayayım: Aynı hastalıktan mustarip yirmi hasta alınır. Bunun onuna ilaç verilir. Diğer onuna, o ilaca aynen benzeyen içinde sadece nişasta veya glikoz bulunan sahte haplar (hastalara haber verilmeksizin) verilir. Neticede (Mesela) ilaç alanların sekizi, placebo alanların yedisi şifa bulur, iyi olur.
Dünyadaki çeşitli tıp sistemlerinin sayısını bilmem ama bunların en doğru, en faydalısı, en şifa verici olanın İslâm tıbbı olduğunu çok iyi bilirim.
İslâm tıbbı, hem koruyu hekimlik, hem de tedavi ve şifa bakımından tıpların birincisidir.
İslâm tıbbının birinci maddesi, fazla yememektir, doyduktan sonra yememektir. Türkiye’de bu tıp uygulansa hastalıkların yüzde doksanı kaybolur, doktorlar ve eczacılar işsiz kalır.
Modern tıpta hasta müşteridir. İslâm tıbbında hasta sadece hastadır, müşteri değildir.
Modern tıbbın doktorları iyi para kazanır. İslâm tıp etiğinde tabibin hastasından para istemesi yoktur. Hasta zenginse ücret öder, fakirse “Allah razı olsun” der dua ve teşekkür eder gider.
Evlerinizde şifalı bitkiler bulundurunuz, şifalı bitkilerin yağlarını bulundurunuz. Geleneksel İslâm tıbbını öğreniniz.
İsviçre’den bir dostum geçenlerde, içinde 41 çeşit tabiî bitki yağı bulunan bir sprey getirdi. Bu yazıyı bitirince odama ondan sıkacağım. Mis gibi şifa… 26 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (71)
SELAM’dan, merhabalaştıktan sonra sorular yağmur gibi yağmaya başladı:
Hanefi Avcı’nın kitabında yazılanlar doğru mu? Avcı ne olacak?
Önder Sav’ın defteri dürüldü mü? Yoksa yeni bir hamle yaparak partiyi ele geçirebilir mi?
Baykal Baykal Baykal… Meraktan çatlıyorum… Onun durumu ne olacak?
Burhan Kuzu’ya atılan yumurtalar tek sarılı mıydı, çift sarılı mı?
Kılıçdaroğlu’nun ana kökeni neymiş.
O Kürt müdür, Alevî mi, yoksa her ikisi mi?
O meşhur Paşa, çocukluğunda geceleri yatağa yattığı zaman her gece Şema Yisrael duası okur muymuş?
Bu minval üzere daha bir yığın soru…
Ya Rabbi ne kadar boş ve kof sorular bunlar.
Müslüman olmayanlara üzülmem ama Müslümanların böyle boş konu ve sorularla uğraşmasına çok üzülüyorum.
Öyleleri var ki, yaşı yetmişe seksene ulaşmış, hâlâ bu boş fâniliklerle meşgul oluyor.
Böyle konu ve soruların, ne dünya için, ne de ahiret için faydası var.
Dini imanı olan Müslümanlara söylüyorum: Bunların iki rekât gayr-i müekked namaz kadar önemi ve ağırlığı yoktur.
İnsan memleket meseleleriyle, dünya haberleriyle, politika ile ilgilenir ama ciddî ve seviyeli şekilde ilgilenir.
Medyaya bakıyorum, ciddî ve kaliteli analizler hemen hemen yok gibi.
Halkın binde 999’u polemiklerden, horoz dövüşlerinden, kavgadan gürültüden hoşlanıyor.
İki yazar hakaretli ve çamurlu bir kalem çatışması yapınca reytingleri fırlıyor, herkes onları okuyor.
Bundan elli altmış yol önce ciddî ve kaliteli yazılar büyük ilgi görürdü.
bir makale yazınca, herkes okurdu. Hattâ gazeteden yazıyı kesip saklayanların sayısı az olmazdı.
Zamanımızda ilme, irfana, ciddîyete, seviyeli fikirlere ve tenkitlere rağbet yok. Geçenlerde bir yerde futbol maçı oynanmış, taraftarlar birbirine girmiş, bıçaklar çekilmiş, ölen olmamış ama epey kan dökülmüş. Bizdeki medya da böyle.
İki rekat nafile namaz kadar kıymeti olmayan dedikodularla, rivayetlerle, boş şeylerle ömrümüzü ziyan ediyoruz. 29 Aralık 2010
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (72)
Çünkü Kürt vatandaşlarımızın ve kardeşlerimizin ezici çoğunluğu Müslümandır.
Kaldı ki,
Bunların bir kısmı
Kürtleri ulemanın ve meşayihin temsil etmesi hem Kürtler için, hem de Türkiye için en selametli yoldur. Çünkü
Onlar, üzerinde yolcu oldukları geminin batmasını, yahut içinde bulundukları uçağın düşmesini istemezler.
Çünkü onlar adaletsizdir, insafsızdır, iz’ansızdır.
Kürt ulema ve meşayihi
,
kabul etmezler. Çünkü bunlar Kur’ân’a, Sünnete,
uymaz.
Yakın tarihimizde Kürt halkının temel insan hakları ve hürriyetleri ayaklar altına alınmıştır.
Bu memlekette sadece onlar zulme uğramamış,
.
Ezan-ı Muhammedî susturulmuş, camiler ve medreseler kapatılmış, İslâm tasavvufu ve tarikatlar yasaklanmıştır.
, vatanımızın parçalanmasını, devletimizin yıkılmasını istemeyiz.
Ulema ve meşayih hazeratı çok iyi bilir ki,
Devletimiz ayakta kalsın, bozuk sistem değişsin, yerine iyisi ve âdili gelsin…
Çünkü gerçek din alimleri ve gerçek tarikat şeyhleri Allah’ın nuru ile görürler.
, Kürt halkının temsilcisi ve sözcüsü olarak Kürt ulema ve meşayihini kabul etmektir.
6 Ocak 2011
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (73)
İran’da bir adam başka bir adamı bıçaklamış, katil yakalanmış, kısa bir müddet içinde muhakemesi yapılmış, suçu sabit olmuş, cinayeti işlediği yere bir vinç getirilmiş, oracıkta sallandırılan ipe çekilerek idam edilmiş.
Bizdeki beyaz (GY) bir gazete ipte sallanan katilin resmini bastı ve
diye bağırdı.
Vahşet diye bağırmasının sebep ve gerekçesi nedir acaba?
uygulanıyor da ondan.
Orada
ve yine bir katil idam edilmiş olsaydı, ya hiç bahs etmeyeceklerdi yahut
İran’da
adlı evli bir kadın zina etti ve kocasını aşığına öldürttü. İdam ve recm cezasına çarptırılınca
İslâm düşmanı medya,
, işin sadece
işledi.
konusunda çağdaşlar
diye bağırırken, birtakım kuşkonmaz reformcu ilahiyatçılar da
diye yalanlar imal ediyor.
İslâm’ın
recm vardır. Bu cezayı uygulayabilmek için (Ehl-i Sünnete göre)
Böyle bir ispat çok zor olduğu için
Bizim,
. Yeni kanunda artık suç değil.
Çoğunluğu oluşturan
Bazı
Azınlıkta olan bu zümreler çoğunluğa baskı yapıyor, kendi tezlerine inanmasını istiyor. Bu yüzden toplumda
oluşmuştur.
ve bir kısım vatandaşlar
, Ceza Kanunu halkın tamamının huzur, güven ve rahatını sağlar. Bu iki temel kanun ülkenin, halkın kültür yapısına, kimliğine, dinî inançlarına uygun olmazsa aile ve toplum sarsılır ve çöker.
başka vatandaşlara etkili bir ibret olsun, korksunlar, ayaklarını denk alsınlar, aynı suçu işlemesinler. Bizde böyle bir durum yok.
suçluları ne tenkil edebiliyor, ne de yeni suçlar işlenmesini önleyebiliyor.
Aslında bu ülkeyi, bu milleti, bu devleti
İsviçre’den (tercüme yanlışları yaparak) iktibas ettikleri
,
….
marifetlerini görsünler. Aileyi ve toplumu temellerinden dinamitlediler ve hasta ettiler. 9 Ocak 2011
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (74)
DÜNYANIN çeşitli ülkelerinde ve
oldu.
Sebebi bilinmeyen esrarengiz ölümler…
İklimler değişiyor, çok geniş arazileri sular basıyor… Zelzeleler eskisine nispetle çoğaldı. Yanardağ patlamaları…
Gökyüzünde, ne oldukları bilinmeyen
sıkça görülür oldu. Acaba bütün bu olup bitenler insanlık için bir uyarı mıdır?
İnsanlık iyi, doğru, güzel bir yolda mıdır, yoksa kötü bir yolda mıdır? Sadece kötü mü, yoksa çok kötü mü?
Yukarıdaki soruya,
İslâm, Kur’ân, Şeriat gözlüğüyle bakarsak insanlığın gidişatı iyi midir, kötü mü?
Türkiye Müslümanlarını ele alalım:
Kur’ân’daki, Sünnetteki, Şeriattaki, İslâm ahlâkındaki emirleri yerine getiriyor muyuz?
Yasaklardan ve haramlardan kaçınıyor muyuz?
Allah bize öğüt veriyor, Peygamber bize öğüt veriyor, toplumumuz bu öğütleri büyük ölçüde dinliyor ve tutuyor mu?
İslâm dini azgınlıkları kötü görmüş ve kesin şekilde yasaklamıştır.
Bizim bugünkü toplumumuzda
(azgınlık)
, küstahça, serbestçe hiç arlanıp utanmadan yapılıyor mu, yapılmıyor mu?
Daha birkaç gün evvel İstanbul’da
yakalandı.
Fuhşun lüksü olur muymuş demeyiniz.
Bu kadar yüksek bir parayı kimler, nereden buluyor, nasıl elde ediyor da böyle haram bir iş için harcıyor?…
Türkiye’nin dindar kesimi bu gibi kötülükleri
ediyor mu? Din dili ile
yapıyor mu?
Din-i mübin-i İslâm’ın
kıldığı Kitab, Sünnet ve icmâ-i Ümmet ile sabittir.
İşin en kötü tarafı bazı reformcu ilahiyatçıların
vermeleridir.
Peygamberimizin (Salât ve selam olsun ona) haber verdiği
Âhir zamanın,
hemen hepsi zuhur etmiştir, büyük alametlerin de bir kısmı gerçekleşmiştir.
Yerde gökte görülen
işte bu alametlerdendir. Bunlar akıl, idrak, basiret, vicdan, hikmet sahibi insanlara hep birer uyarı ve ihtardır.
Yaklaşan belâları sadaka ve dua ile uzaklaştırmaya çalışınız…
İbadet ediniz… Hayır hasenat iyilik yapınız… Kendinizi, âilenizi, çoluk çocuğunuzu, içinde yaşadığınız toplumu ve bütün insanlık âlemini ve dünyayı kurtarmak için ne kadar mütevazı olursa olsun bir şeyler yapınız… Der gibidir.
Gökten ölü kuş yağıyor,
; sebze, meyve, bakliyat ve tahılların üremesi için
Bu alametler ve diğerleri bize bir şey demiyor mu? 11 Ocak 2011
Günümüzde dine, ahlâka, kanuna, bilgeliğe, insanlığa aykırı büyük kötülüklerden biri,
yapılmasıdır.
Toplumda ahlâk çok bozulduğu için maalesef
hamile kalıyormuş. Bunlar ya ailelerine haber vermeden yahut anne babalarının bilgisi dâhilinde kanuna aykırı olarak çocuk aldırıyormuş.
Gizli ve kanunsuz yapılan kürtajın yanında açıkça, kanunların gölgesinde yapılan yasal kürtaj da vardır. İnternet’i açarsanız, orada kürtaj yapan nice hastahanenin ve kliniğin reklâmını görürsünüz.
Kızın (veya kadının) rahmindeki cenini (doğmamış çocuğu) bulunduğu yerde
, oradan
çıkartmak suretiyle veya başka metotlarla
demektir. Bu ise bir cinayettir, kendisini korumaktan âciz masum bir cana kıymaktır.
Bir kısım ateistler, materyalistler, çağdaşlar böyle bir şeyi sakıncalı görmezler. İslâm dini ise, hayatî zaruret olmadıkça çocuk aldırmayı caiz görmez.
Sadece İslâm değil
bu cinayeti kabul etmez. Akıl, vicdan, bilgelik, gerçek medeniyet de bu cinayete yeşil ışık yakmaz.
Globalleşen dünyada
yaygın hale gelmiştir.
Türkiye’miz her geçen gün biraz daha çağdaşlaşıyor, sekülerleşiyor,
ve
baş döndürücü bir hızla artıyor, yükseliyor, teşvik görüyor.
Din-i mübin-i İslâm insan hayatının korunmasına büyük önem verir. Kadının rahminde oluşan cenin, herkes kabul eder ki, canlı bir mahlûktur. Bu mahlûk o kadına ve İslâm toplumuna bir emanettir. Onun da hakları vardır. Bu hakların birincisi yaşamak ve doğmak hakkıdır.
Yeni Ceza Kanunumuzda
.
Çocuk aldırmaya, kürtaj yapmaya da cevaz verilmiştir.
Müslümanı bağlayan ise, her şeyden önce Kur’ân’dır, Sünnettir, ahkâm-ı şer’iyedir.
Küçük mektepli kızların ahlâka ve iffete aykırı olarak gebe kalmaları,
Sonra çocuklarını gizlice aldırmaları,
Birtakım doktorların ve sağlık kuruluşlarının bu yolla para kazanıp zengin olmaları… Toplumun kanayan bir yarasıdır.
Kur’ân, kız çocuklarının diri diri toprağa gömülerek öldürülmelerini kötülüyor ve yasak kılıyor.
İslâm’a ve vicdana aykırı bütün çocuk aldırmalar, kürtaj ameliyatları da kınanması gereken birer cinayettir.
Müslümanlar çocuk aldırma, çocuk düşürme, kürtaj konusunda takvalı ve zâhid Ehl-i Sünnet âlimlerinin açıklamalarına, aydınlatmalarına kulak vermeli, bu konularda emr-i mâruf ve nehy-i münker yapmalıdır.
İstanbul’da bir hâkim, “Ben cinayete razı ve alet olamam” diyerek bir kürtaj isteğine izin vermemiştir.
Bu konuda okunacak bir yazı: Kazı Kazan Batağında Küçük Kızlar. Hatice Yıldız. /haber365.com/ Ayrıca: Google’dan /Kürtaj cinayettir/ araması yaparak hayli ibretli bilgiye ulaşabilirsiniz.
Modern, çağdaş, seküler, hedonist uygarlık ve toplum doğmamış çocuk katliamı ve vahşeti konusunda eski câhiliye devrinden aşağı kalmıyor. 14 Ocak 2011
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (76)
Müslümanlar neleri, hangi değerleri, hangi oldu bittileri kabullenemezler?… Onların bazısını beyan etmek istiyorum:
1. Müslüman sekülerleşmeyi yani din ile hayatın, din ile dünyanın ayrılmasını asla kabul etmez. Çünkü sekülerleşmenin sonu dinsizliktir, felakettir, ebedî hüsrandır (zarar ziyan).
2. Zerre kadar aklı ve vicdanı olan bir Müslüman, mukaddes Şeriatın tahkir edilmesini kabullenmez ve hazm etmez. Çünkü Şeriat Kuran’dan, Sünnetten, İcma-i ümmetten çıkartılmış hükümlerin bütününe verilen isimdir.
3. Müslüman, sosyal adaletsiz, paylaşma ve yardımlaşma şuuruna sahip olmayan, zenginlerle fakirler arasında uçurumlar bulunan bir toplumu normal görmez, kabullenmez; bunun adil bir toplum haline dönüşmesi için elinden geldiği kadar çalışır, çabalar.
4. Müslüman, okullarda çocuklara dinsizlik ve ahlâksızlık ilkelerinin öğretilmesini ve aşılanmasını kesinlikle kabul etmez. Mesela biyoloji dersinde sapık Darwinizm nazariye ve ideolojisinin doğruymuş gibi okutulmasını, çocuklara “Allah yoktur, hayat ebedî ve kadîm olan maddeden tesadüfen zuhur etmiş ve evrim yoluyla bugünkü çeşitliliğe ulaşmıştır…” propagandasını Müslüman asla kabullenmez. Buna karşı ne yapar? Yasal sınırlar içinde, insan hak ve hürriyetleri dairesinde Yaratılış teorisinin öğretilmesi için çalışır.
5. İslâm’ın temel prensiplerinden biri de, kadınların ve buluğa ermiş kız çocuklarının tesettüre girmesidir. Bir Müslüman tesettürsüzlüğü doğru ve normal bulmaz. Günün birinde, en güzel ve uygun yollarla Müslüman kadınların tesettür kıyafetine girmesini arzu ve temenni eder.
6. Müslüman ribaya, faizin her çeşidine hiçbir zaman alışmaz. Bunları hiçbir zaman kabullenmez. Toplum bütünüyle faize batsa, kendisi de dolaylı olarak bu haram denizine gark olsa, o bundan yine razı ve hoşnut olmamalıdır.
7. Müslüman dinde reform, İslâm’da yenilik ve değişim, ılımlı İslâm, BOP İslâmı, Fazlurrahman’ın tarihsellik mezhebi, mezhepsizlik, telfik-i mezahib gibi bid’at hareketlerini kabullenmez. Bunları tenkit eden Ehl-i Sünnet ulemasını destekler.
8. Müslüman yaşadığı ülkede hangi yazı kullanılırsa kullanılsın, İslâm ve Kuran yazısına sempati duyar. Bu konuda bir zorlama olmuşsa, o zorlamayı asla doğru bulmaz, kabullenmez.
9. Şuurlu Müslüman lüksü, israfı, aşırı tüketimi, aşırı konforu, saçıp savurmayı, her türlü beyinsizliği, gösterişi, gururu, kibri hoş görmez ve kabullenmez. Çünkü bunların hepsi israf kavramı içine girdiği için haramdır. Müslüman bunlardan nefret eder, şeytanın tuzaklarına düşmez; kanaat, iktisat ve Sünnet-i seniye üzerine yaşar.
10. Müslüman Kuran’a, Sünnete, fıkha, Şeriata zıt ve aykırı olan münker işleri kabullenmez. Gücü yetiyorsa, münker ve çirkin şeyleri eliyle, gücü yetmiyorsa diliyle ve kalemiyle tenkit ederek değiştirmeye çalışır, buna da imkân ve iktidarı yoksa kalben nefret eder.
11. Müslüman, Sünnete uygun olmayan meskenleri sevmez. Müslüman, evini yuva olarak görür, mal olarak kabul etmez. Müslüman, evlerin Kuran’a ve Sünnete aykırı olarak lüks, şatafatlı olmalarına rıza göstermez.
12. Müslüman, yeme içme, giyim kuşam, otomobil konularında israf edilmesinden hoşnut olmaz ve böyle kötülükleri kabullenmez. O, doyduktan sonra yemez, hiç lüzumu olmadığı halde gururlanmak ve kibirlenmek için lüks otomobillere binmez. İslâm toplumunu saran lüks çılgınlığı uzun bir süre devam etse de Müslüman onu hiçbir zaman normal görmez. 17 Ocak 2011
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (77)
ESKİDEN 1950’li, 60’lı, 70’li, 80’li yıllarda, hele şu meşhur 28 Şubat post-modern darbesinden sonra Müslüman yazarlar, düşünürler, eli kalem tutan hoca efendiler, dindar edipler öyle kolay kolay yazı yazamazlardı.
Türk Ceza Kanununda 163’üncü madde vardı. Müslüman medyanın ve yazarların tepesinde Damokles kılıcı gibi sallanırdı.
Ülkemizin büyük âlimlerinden Bulgaristan’ın Şumnu Nüvvab Medresesi ve bilahare Ezher Üniversitesi mezunu merhum Ahmed Davutoğlu Hoca, dini fikir ve yazılarından dolayı ağır cezada yargılanmış ve Konya’da hapishaneye tıkılmıştı.
Rahmetli Üstad Necip Fazıl sayısız defa yargılanmış, tutuklanmış, hapse mahkûm edilmiş, zindanlara konulmuştur.
Çok şükür 163’üncü maddeden kurtulduk. Buna vesile olan Turgut Özal’ı rahmetle anıyoruz.
163’üncü madde kaldırılınca Ceza Kanunundaki başka maddelerden medet umdular, Müslüman hocalara, yazarlara, düşünürlere göz açtırmadılar.
Hamdolsun, artık günümüzde dindar yazarlar ve hocalar üzerinde ağır baskılar yok.
Sadece Mustafa Kemal Paşa hakkında tarihî araştırma yapmak hala netamelidir. Bendeniz tarihe intikal etmiş şahsiyetlere âdice saldırmayı, hakaret etmeyi asla uygun bulmam lakin Atatürk’ü Koruma Kanunu antidemokratik ve hukuka uymayan, özel ve istisnaî bir kanundur. Edep ve terbiye dâhilinde, sahih ve sağlam bilgi ve belgelere dayanarak yapılan araştırmaları da icabında suç sayıp cezalandırmaktadır.
Ne acayip bir memleketteyiz! Bir densiz Peygamberimize (Salât ve selam olsun ona) dil uzatsa onun hatırasını koruyan özel bir kanun yok ama Paşa için böyle bir kanun var. Bu, adalet ve eşitlik ilkesine aykırı değil midir?
Müslüman kesim bugünkü demokrasiden, insan haklarından, fikir ve medya hürriyetinden gereği gibi yararlanabiliyor mu? Bence yararlanamıyor.
Dünya globalleşti, küçüldü. Sadece Almanya’da 1,5 milyon Türk yaşıyor. Biz Müslümanlar pekâlâ oralarda ilmî araştırma enstitüleri, akademiler kurarak yakın tarihimizi inceleyebiliriz.
Türkiye’de dinî kitap çıkartmak yasak değil. Müslümanlar son 30–40 yıl içinde bazısı 15 cilt olmak üzere on binlerce çeşit din kitabı çıkarttılar. Lakin Türkiye Müslümanlarının Almanya’daki Bertelsmann gibi bir yayınevleri yok. Türkiye Müslümanları Yahova Şahitleri gibi çalışamıyor. Türkiye Müslümanlarının Hıristiyanlar gibi bedava dağıtılan yayınları yok.
Sadece demokrasi, hürriyet, insan hakları olması yetmiyor. Bunlar iğtinam edilmesi, değerlendirilmesi, kullanılması gereken şeylerdir. Bu hak ve hürriyetlerden yararlanabilmek için çok medenî, çok kültürlü, çok ahlâklı ve karakterli, mürüvvet ve fütüvvet sahibi, çok disiplinli, ufukları çok geniş Müslüman elemanlar ve o elemanlardan oluşan Müslüman kadrolar bulunması gerekir.
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (78)
Galata ve Unkapanı Köprülerinden geçerken, sağda ve solda boydan boya yüzlerce vatandaşın balık tuttuğunu görüyorum. Yazın sıcağında, kışın soğuğunda, sabahın köründe, gecenin geç vakitlerinde, bazen terleyerek, bazen soğuktan titreyerek çılgınlar gibi balık tutuyorlar. Hem onlara acıyorum, hem balıklara… Satmak, yemek, geçinmek için tutsalar bir şey demeyeceğim. Zevk için tutuyorlar.
Okuyucularımın çoğu bilir, tasavvufta ve tarikatta oltayla balık tutmak hoş görülmemiştir. Çünkü oltanın ucuna takılan solucanla balık aldatılır, bir de olta hayvancağıza büyük acı çektirir.
İstanbul’un tarihî Tophane semtinde Nusretiye Camiinin yanında sıra sıra nargileciler var. Orada da nargile meraklıları fokur fokur nargile içerler. Zamanın o mekânlarda değeri yoktur. Dört saat akar gider, haberleri bile olmaz.
Dünyada nüfusuna nispetle en fazla kahvehane olan ülke Türkiye imiş. Milyonla vatandaş oralarda vakit geçirirler veya vakit öldürürler.
Başka vilayetleri bilmem, devletimiz İstanbul civarındaki köylere iki katlı beton köy konakları yaptırdı. Alt katları kahvehane şeklinde, akşam olunca erkekler oralarda toplanırlar, çaylar içilir, televizyon seyredilir.
İnsanın ömrü nedir? Yaşadığı vakitten ibarettir. Herkesin bir doğum tarihi vardır, bir de ölüm tarihi. Bu ikisinin arasındaki zaman, işte ömür…
Dünyadaki bazı halklar çalışmayı çok severler. Gitmedim ama duyduğuma göre, Tayvan adasında (Milliyetçi Çin) evler birer atölye gibiymiş.
Bizde de eskiden bilhassa kırsal kesim evlerinde dokuma tezgâhları vardı, kadınlar kızlar elle kumaş dokurlardı.
Dostlarımdan merhum uçak pilotu Zihni Hızal Bey (bir uçak kazasında hayatını kaybetti) evinde güzel ciltler yapardı.
Şehirlerde eski hanımlar yün örerler, iğne oyası yaparlar, daha başka el sanatlarıyla meşgul olurlardı.
Nice ev hanımı, elle veya dikiş makinesiyle dikiş dikerdi.
Kırk pare veya yamalı bohça denilen bir sanatımız vardır (Kültür Bakanlığı bu konuda çok güzel bir kitap yayınladı), hanımlar dikişten artan kumaş parçalarını atmazlar, bunları kesip birbirine ekleyerek seccadeler, bohçalar, örtüler yaparlardı.
Bir yerde okumuştum, eskiden Erzurum’da bir köyde, kadınlar tornasız, sırf elle şekillendirerek çömlek yaparlarmış. Bunların zamanımıza kalan örnekleri şimdi antikacılarda satılıyor.
Bir evde elbette demirci atölyesi kurulamaz ama bir köşesinde veya odasında pekâlâ yüzlerce geleneksel sanat veya zanaatımızdan biri icra edilebilir. Üretilen sanat eserleri satılır, ya aile bütçesine eklenir yahut hayra hasenata sarf edilir.
Evlerde hat yazılır, ebru ve tezhip yapılabilir hatta elektrikli bir fırınla çinicilik, seramik ve porselen işleri yapılabilir.
Üzeri boyalı yaldızlı Edirnekârî eserler üretilebilir. Bunların fazla bir gürültüsü de olmaz.
Bilgisayarlı bir dikiş ve nakış makinesiyle ortaya harika eserler çıkarılabilir.
Bende Fransızca bir kitap var, konusu, evin bir köşesinde süs mumları yapmak. Küçük cam kaplar alıyorsunuz, içine renkli mum maddesini kaynatıp döküyorsunuz, ortasında bir fitil. Donunca göze hoş görünen bir mum oluyor. Bazısına, yakıldığı vakit etrafına güzel kokular saçacak esanslar da konuyor.
Batı ülkelerinde, insanların boş zamanlarını değerlendirmek maksadıyla hobi olarak yapacakları yüzlerce çeşit sanat ve zanaatı anlatan kitaplar yayınlanmıştır.
Bizim toplumumuz böyle şeylerle pek uğraşmaz. Aklımız fikrimiz cep telefonundadır. Adamın veya kadının cep telefonu yarım saattir hiç çalmıyor. Zavallıyı bir hüzün basar, niçin aranmıyorum?
Çalışkan, mazbut vatandaşlarımı tenzih ederim ama toplumumuzda asalaklık yaygın hale geldi.
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (79)
Bundan 40, 50 yıl önce bir Almanın yayınladığı kitapta okumuştum. Cezayir’de bir şehirden diğerine otobüsle gidiyormuş, otobüste gayrimüslim olarak bir kendisi, bir de arkadaşı varmış. Birden otobüs bir yerde mola vermiş, bu iki turist dışında herkes inmiş, yolcuların bir kısmı acele abdest almışlar, sonra seccadelerini serip topluca namaz kılmışlar… Kitap yazarı, bu hadise bizi çok etkiledi, iki Avrupalı olarak, Müslümanların bu ibadeti karşısında aşağılık duygusuna kapıldık, meâlinde satırlar yazmıştı.
İslâm âleminin birçok ülkesinde namaza çok önem verilir. Birkaç yıl önce Sudan’ın başşehri Hartum’a gitmiştim. Çarşılarda, pazarlarda dükkânların açık olduğu saatlerde yani öğle, ikindi ve akşam vakitlerinde ezan okunduğu zaman, hemen abdest alınıyor, müsait yerlere hasırlar seriliyor ve halk cemaatle namaz kılıyordu.
Suudi Arabistan’da beş vakit namazın kılınması mecburidir. Erkekler, hastalık gibi şer’î bir mazeretleri yoksa cemaate katılmakla yükümlüdür. Öyle evinde, dükkânında, bürosunda tek başına kılmaya müsamaha göstermezler.
dostumuz anlatmıştı: Afrika’nın fakir ülkelerinden Nijer’e gitmiş, orada da herkes namaz kılıyormuş.
Bizde de eskiden böyleymiş. Kışlalarda, askerî birliklerde, okullarda beş vakit namaz cemaatle kılınırmış. Kaç kere yazdım, tekrar edeyim, ülkemizin en parlak lisesi olan Galatasaray Sultanîsinde günlük namazlar, okul camiinde, okul imamının ardında cemaatle kılınırmış. İhtiyarî değil mecburi imiş.
Bugün Türkiye’de, İslâm’ın birinci amelî emri olan beş vakit namaz konusunda korkunç bir ihmal, tehevvün, gaflet ve hıyanet görülmektedir.
İmam Hatip mekteplerinde bile öğrencilerin hepsi namaz kılmıyor.
Türkiye’nin tümünde namaz kılanların nispetinin yüzde 10 olduğu söyleniyor. Bunların kaçta kaçı cemaate gidiyor acaba?
Son 40 yıl içinde zuhur eden İslâmcılık cereyanı namaza ve cemaate önem vermiyor.
Camilere gidiniz, oralarda takım elbiseli, şık gömlekli ve kravatlı, iyi beslendikleri için yüz derileri gergin, enseleri kalın, cüzdanları şişkin, hayatlarından memnun İslâmcıları göremezsiniz.
Aktivist İslâmcılar, cihat yaparak kurtulacağımızı ve hürleşeceğimizi söylüyorlar. Cihat dinimizde ve şeraitimizde elbette vardır, lakin birinci madde değildir. Dinimizde birinci amelî yani eylemle ilgili emir, namazdır.
Bir Müslüman topluluk veya halk beş vakit namazı büyük ölçüde terk ederse, onlar kendi beyinsizliklerinin cezası olarak zillete, esarete, sürünmeye, ezilmeye mahkûm olurlar.
Resulullah Efendimiz (salât ve selam olsun ona),
“Münafıklara en ağır gelen şey, sabah ve yatsı namazlarıdır. Onlar bu ikisindeki hayrı bilseler, sürünerek bile olsa giderler, kılarlar” buyurmaktadır.
Farz namazlarını cemaatle kılmak
. Üç mezhepte cemaat farzdır,
(şer’î özürsüz terki caiz olmayan)
Ülkemizde kaç tane kaldıysa bütün icazetli gerçek ulemanın, icazetli fukahanın, gerçek müftülerin, şeyh efendilerin, eli kalem tutan, ağzı söz yapan, ziyalı (aydın) Müslümanların
gerekir. Bunun içinde,
Bu saydığım şartlara sahip imam efendilere hürmetlerimi sunar, ellerinden öper, dualarını beklerim.
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (80)
SON devrin icazetli hocalarından merhum Celaleddin Ökten (Celal Hoca) 1950’lerin sonuna doğru özel bir lise açmak istemişti. Bu lisede yabancı dil olarak İngilizce ve Arapça okutulacaktı. O tarihlerde Osmanlı devrinden kalan değerli üstadlar, muallimler vardı. Bu zevat o özel lisede, hem millî hem de çağdaş kültüre sahip değerli gençler yetiştireceklerdi.
Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir okula izin vermedi. Hoca Efendi, Danıştay’a (o zamanki ismiyle Şura-yı Devlet) müracaat etti, duruşmasına dinleyici olarak katılmıştım, o makam da reddetti, Hoca’nın projesi suya düştü.
Demokrat Parti 1950’de iktidar olunca İstanbul’da Vefa semtinde ilk İmam-Hatip mektebi faaliyete geçti. Hatırlıyorum, ahşap bir binaydı, dört beş çocuk merdivenlerden paldır küldür indiklerinde binanın tamamı sallanırdı. İmkânlar azdı ama çok ehliyetli, liyakatli hoca efendiler ve üstadlar ders verirlerdi.
Demokrat Parti iktidarı, halkın yeni İmam-Hatip liseleri açma taleplerine olumlu cevap vermekte direnmiştir. Buna rağmen, hem o devirde, hem de 28 Şubata kadar olan zaman dilimi içinde ülke sathında beş yüzden fazla İmam-Hatip okulu açılmıştır. Konya İmam-Hatip okulunda bir ara yekûn olarak 12 bin talebenin okuduğunu duymuştum.
Her kaza, her nahiye, hatta bazı büyük köyler bile İmam-Hatip mektebi açılmasını istiyorlardı. Kemalist ve laik rejim izin verseydi, 5 bin İmam-Hatip okulu açılabilirdi.
Halk elbette iyi niyetliydi, lakin kültürü yeterli değildi. İmam-Hatip mektebi denilince, birkaç katlı beton bir bina, yatakhaneler, dershaneler, karatahtalar, sıralar, mutfaklar, banyolar… Bunları düşünüyorlardı.
İlk İmam-Hatip mektebinde öğretmenlik yapan eski icazetli ulema ve fukaha, Osmanlı eğitimiyle yetişmiş üstadlar öldükten sonra yerleri doldurulamadı.
Kemmiyet yani okul sayısı çoğaldı, ama keyfiyet geriledi.
Türkiye’deki İmam-Hatip mekteplerine, Bulgaristan Krallığındaki Şumnu Nüvvab Medresesinin model ve örnek olarak alınması gerekirdi. Rejim buna izin vermedi.
İmam-Hatip okullarımız 28 Şubatta darbe yediler ama yıkılmadılar.
Bendeniz entegrist bir Ehl-i Sünnet Müslümanıyım. Binaenaleyh İmam-Hatip gibi, bir din okulu olma iddiasında bulunan bir müessesedeki bütün talebelerin sahih itikat sahibi olmalarını ve beş vakit namaz kılmalarını isterim.
Bu isteğim, bir ütopya, bir hayal gibi görülmesin. Çünkü 1908’e kadar Galatasaray Sultanisinde bile bütün Müslüman talebeler cemaatle namaz kılmaya mecburdular.
Müslümanların İmam-Hatip mekteplerini, eski Osmanlı medreselerine, Osmanlı İdadî ve Sultanîlerine benzetmeleri gerekir. Bu okullarda çok sağlam din kültürü verilirdi. Başta itikat, sonra fıkıh, usul-i fıkıh, usul-i hadis, usul-i tefsir…
Eskiden İmam-Hatipler 7 seneydi. 28 Şubattan sonra darbelemek maksadıyla kuşa çevirdiler.
İmam-Hatip mekteplerinde Arapça, Osmanlıca (bugünkü arı, duru, sade, öz Türkçe değil), İngilizce mükemmel şekilde öğretilmelidir.
Bazı İmam-Hatip okulları, dinî eğitim verilmek şartıyla güzel sanatlar, geleneksel sanatlar liselerine dönüştürülmelidir.
Bugünkü eğitim sistemimizde ve okullarımızda ne bitirme imtihanları, ne de bakalorya imtihanları var. Mümkün olsa da, İmam-Hatip okullarına sıkı bir imtihan sistemi getirilebilse.
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (81)
KİTAPÇILARA gidersin, kendi kafana göre, isimlerine ve kapaklarına bakarak birkaç dinî kitap seçer satın alırsın. Sonra bunları okur veya okumazsın; böylece zaman zaman dinî kitaplar satın alarak seneler geçer ve sen kendini din kültürüne sahip bir Müslüman sanırsın…
Ne büyük gaflet!…
Bir kimse Kelime-i Şehadet’i diliyle söyleyerek, kalbiyle tasdik ederek Müslüman olur ama din ilmi, din kültürü, İslâm irfanı rehberlikle, üstadla, ehliyetli muallimle öğrenilen bir şeydir.
Ehliyetli hocalar, âlimler, üstadlar neler öğretirler:
1. Akaid, yani inançla ilgili bilgileri öğretirler. Bu konuda Ehl-i Sünnet ulema ve fukahasının yazmış olduğu güvenilir, muteber eserler vardır.
2. Kısa veya mufassal ilmihal kitapları okutulur.
3. Bir Müslümana yetecek kadar muamelat yani dinimizin dünya işlerine ait hükümleri.
4. (Çok önemli…) İslâm ahlâkını öğretirler. Ahlâk, iyi ve kötüyü bildiren ilimdir. Onun kaynağı da, Kuran’dır, Sünnettir, Şeriattır.
5. Olgun bir Müslüman yüksek karaktere sahiptir. Bunu anlatan kitaplar vardır. Onların ehliyetli bir hoca tarafından okutulup öğretilmesi gerekir.
6. İslâmiyet kuru ve nazarî bilgiden ibaret değildir. Dinimiz bir yaşam biçimidir, bir hayat tecrübesidir. Bu da, hakiki tasavvuf dergâhlarında, hakiki şeyhler veya kâmil mürşitler tarafından öğretilir. İslâm ahlâkına dair bir kitabı alıp okuyacaksın ve sonra yüksek ahlâklı bir Müslüman oluvereceksin… O kadar kolay değildir bu iş.
7. İslâm dininde din ve dünya, ruhani ve dünyevi ayırımı yoktur. Binaenaleyh dünya işlerine ait İslâmî bilgilerin, kültürün, birikimin ehliyetli ve kâmil üstadlar tarafından istidatlı Müslümanlara öğretilmesi gerekir.
Hiçbir genç, evinde kendi kafasına göre tıp kitapları okuyarak doktor olamaz. Belki yalan yanlış biraz tıbbî malumat edinir ama bu onun tabipler odasından doktorluk ruhsatı almasına yetmez.
Yine hiç kimse evinde hukuk kitapları okuyarak hukukçu, mühendislik kitabı okuyarak mühendis olamaz. Mutlaka bu ilimleri ve fenleri okutan kurumlara öğrenci sıfatıyla kayıt olması, çeşitli üstadlardan ders dinlemesi, zaman zaman imtihan vermesi, başarılı olursa diploma alması gerekir.
Eskiden memleketimizde İslâm medreseleri vardı, bütün okullarda din ve Kuran dersleri okutuluyordu. Hattâ, son zamanların büyük ulemasından Hacı Mehmet Zihni Efendi sarığıyla, cübbesiyle Galatasaray Lisesi’nde ders veriyordu.
Bütün bunlar bitti, medreseler, tekkeler, İslâmî eğitim tarihe karıştı; Müslümanlar kapakları yaldızlı, isimleri cazip din kitapları okuyarak olgunlaşacaklar… Bu bir hayalden ibarettir.
Dinî konularda ve kültürde tekâmül etmek (olgunlaşmak), yükselmek, medenî Müslümanlar olmak istiyorsak mutlaka planlı ve programlı bir eğitim görmemiz gerekir.
Ümmetin aqîl ve fazıl kişileri, bu eğitimin plan ve programını yapıp çare ve imkânlarını bulup Müslüman halkı ve bilhassa gençliği olgunlaştırmakla yükümlüdür.
Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (82)
MÜSLÜMAN içinde oturduğu, damının altında barındığı eve mal gözüyle bakmaz, yuva gözüyle bakar. Bir İslâm ülkesinde evler yuva olmaktan çıkıp mal haline gelirse, orada büyük bir yabancılaşma, bozulma ve yozlaşma olmuş demektir.
İslâm dini ve ahlâkı, Müslümanların çok katlı, sefertası gibi üst üste yapılmış apartmanlarda oturmalarını hoş görmez.
İslâm’ın kendisine özel bina, mesken, şehircilik anlayışı ve zihniyeti vardır.
Bir Müslüman, İslâm’a uygun, İslâm medeniyetine muvafık bir meskende ikamet eder.
Bülbülün yuvası, serçenin yuvasına benzemez. Bülbülü serçe yuvasına yerleştirirseniz, tabiata aykırı anormal bir iş yapmış olursunuz.
Müslümanlar evlere bir tür kutsallık atfeder.
Müslüman bir karı koca satın almak için daire bakıyorlar. Bir yeri gezerken kadın kocasına soruyor: “Sattığımızda daha fazla para eder mi acaba?” İşte bu zihniyet bir felakettir.
Evler elbette satılır, sahip değiştirir, lakin zaruret ve mecburiyet olduğu zaman.
Herkes anlamaz, mekânların, eşyanın, elbiselerin, yorganların bile bir ruhu vardır. Gözle görülmediği, koklanmadığı, elle tutulmadığı için herkes farkında olmaz.
Çocukluğumda anlatmışlardı, bir ailenin oturduğu eski ahşap evin döşeme tahtaları, sık sık yıkandığı için eskimiş, çürümüş, evin beyi ustalarla anlaşmış, yeni tahta almış, gelip eski tahtaları sökecekler, yenilerini koyacaklar… Evin yaşlı hanımları ağlaşmışlar… “Ne ağlıyorsunuz, ev daha sağlam daha güzel olacak…” Kadınlar, “yaa öyle mi?” demişler, bu tahtaların üzerinde ailemizin nice fertleri namaz kıldı, bu tahtalar üzerinde Kuran okundu, tespih çekildi, bu tahtalar düğünlere ve matemlere şahit oldu. Onlara bizden bir şeyler sindi ve sızdı, şimdi nasıl onları hoyratça kopartıp atacaksınız? Bu anlattıklarımı, evlerini mal olarak görenler anlarlar, idrak ederler mi acaba?
Artık Amerika ve Avrupa’nın medenî ülkelerinde, bizde olduğu gibi yüksek katlı, ruhsuz, zindanî, kasvetli sefertası gibi üst üste meskenler yapılmıyor; ailelere mahsus bahçeli evler yapılıyor.
Medenî ülkelerde güneşte pişmiş toprak kerpiçlerden yahut samandan (evet samandan) evler yapılıyor.
Apartmanlar, Müslüman için birer zindan, sıkıntı yeridir.
Müstakil evler, hürriyet demektir.
Türkiye’nin toprağı bol, yüzölçümü geniş, niçin bahçeli, bağımsız evlerde oturmuyoruz? 5 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (83)
Kur’ân-ı Kerîm, Allah’ın Kelamı ve Kitabıdır. İçinde Kur’ân-ı Kerîm’in metninin tamamı bulunan
Atalarımız eski Osmanlılar, Mushaf satın alacakları zaman kaba ve edepsiz bir şekilde “fiyatı kaç kuruş?” diye sormazlar, edeben “hediyesi kaç kuruş?” diye sorarlarmış.
Ülkemize matbaa geldikten sonra ulema ve fukaha bu makinelerle Kur’ân-ı Kerîm basılırken saygısızlık olabilir diye çok düşünmüşler, çok tereddütte kalmışlardır.
Matbaadan önce Mushafları
. Zamanımızda matbaalar büyük sayıda Kur’ân-ı Kerîm’i kısa zamanda basıyor. Ülkemizde, şu anda yüzlerce yayınevi Mukaddes Kitabımızı basıp ciltleyip satmaktadır.
Her işte olduğu gibi Kur’ân basım ve yayınında da niyet önemlidir. Sırf para hırsıyla, zengin olmak, köşeyi dönmek, ticaret yapmak maksadıyla Mushaf basmak Müslümana yakışmaz.
Ticaret müesseseleri, şirketler ticarî kurumlar olduğu için faaliyet ve hizmetlerinden, fıkhın, Şeriatın, İslâm ahlâkının izin, ruhsat ve cevaz verdiği miktarda kazanç elde edebilirler. Kur’ân-ı Kerîm’e hizmet eden müesseseler de, bir miktar kazanç elde edebilirler ama asıl ana niyetin İslâm’a, Kur’ân’a, mukaddesata hizmet olması gerekir.
Matbaalarda kitap basılırken mürekkebi çok koyu yahut çok silik, ayarsız, bozuk formalar olur
Kur’ân-ı Kerîm baskısında veya
böyle prova baskıları yere atılmamalı, buruşturulmamalı, herhangi bir saygısızlık yapılmamalıdır. Bunlar gerçek ve takvalı müftülerden alınmış fetvalar doğrultusunda (saygısızlık yapılmadan) imha edilir.
Mushaf’ın
dair âyet vardır.
Türkiye’deki sekülerleşme, dinden uzaklaşma, bozulma sebebiyle Kur’ân-ı Kerîm’e olan dikkat, saygı ve hassasiyet azalmıştır.
Dindar vatandaş kitapçıya gidiyor, “Büyük boy bir Kur’ân almak istiyorum. Fiyatı kaç lira?” diye kabaca soruyor. Benim çocukluğumda: “Büyük boy bir Mushaf-ı Şerif edinmek istiyorum. Hediyesi ne kadar?” diye sorulurdu. Bu devirde de, böyle saygılı bir lisanla Kur’ân-ı Kerîm alanlar varsa ne mutlu onlara.
Keşke şu
, “KUR’ÂN-I KERÎM VAKFI” kursalar ve herhangi bir ticaret maksadı olmaksızın
yapsalar.
Kur’ân, biz Müslümanlar için düstur ve imamdır… Aynı zamanda şifadır… Bir evde Kur’ân bulunması berekettir. Okunmazsa garip kalır…
Zaten Kur’ân okumak sünnet, okunan Kur’ân’ı dinlemek farzdır.
En önemlisi de, Kur’ân’ın içindeki bilgileri öğrenip onlarla amel etmek, onları hayata uygulamaktadır.
9 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (84)
MÜSLÜMAN toplumlar ikiye ayrılır: (1) İyi ve güzel Müslüman toplumlar. (2) Kötü ve çirkin Müslüman toplumlar…
Müslüman bir toplumda
ve
,
ve
, yardımlaşma,
varsa, o toplumun
,
, Kur’ân’ın yap dediklerini yapıyor, yapma dediklerini yapmıyorsa o toplum iyi ve güzel bir İslâm toplumudur.
Toplumu oluşturan insanların dini İslâm ama onu iyi bilmiyorlar, iyi yorumlamıyorlar, hayata uygulamıyorlar; İslâm’ın emirlerini, farzları yapmıyorlar, yasakları ve haramları işliyorlar, aralarında kardeşlik ve birlik yok, haram yeme yaygın, dil afetleri yoğun, beş vakit namazı halkın ancak 10’da biri kılıyor, doğru dürüst zekat verilmiyor, fitne ve fesat ayyuka çıkmış, ümmet şuuru yok, cemaat ve fırka asabiyeti son haddinde…
şahane iftar ziyafetleri veriyor; lüks, israf ve sefahat dorukta… İşte böyle bir Müslüman toplum kötü, çirkin bir Müslüman toplumdur.
İslâm’ın toplumlarla ilgili kurallarından ikisi şudur:
1.
2.
, bütün gücüyle cehd sarfetmezse o da kurtulamaz.
Allah insanlara cüz’i irade vermiştir, İyiliği, salahı isteyen iyi ve salih olur, kötülüğü isteyen kötü olur.
Biz Müslümanız o halde iyiyiz… Mesele bu kadar basit değildir.
Lafla kuru kuruya ben Müslümanım de ve emirleri yerine getirme, yasaklardan da uzak durma. Bu ne biçim Müslümanlıktır?
,
Müslümansan
ibadetleri büyük bir hassasiyet ve titizlikle eda edeceksin.
Müslümansan zekâtı Kur’ân’a, Sünnete ve Şeriata uygun olarak vereceksin.
Müslümansan, hakkın olmadığı halde
, onları bin türlü hile ile gasb etmeyeceksin.
Müslümansan bütün mü’minleri seveceksin, onlara kardeş muamelesi yapacaksın,
sahip olacaksın.
Müslümansan sana
öğreneceksin.
Müslümansan İslâm ahlâkı ile mütehalli (ziynetli) olacaksın.
Müslümansan, Allaha, Resûlüne ve
edeceksin.
Müslümansan kâfirleri taklit etmeyecek, onlara benzemeye çalışmayacaksın.
Müslümansan israftan, lüksten, gurur ve kibirden, enaniyetten, her türlü fitne ve fesattan uzak duracaksın.
Soruyorum: Bizler nasıl Müslümanlarız? İyi Müslümanlar mı, kötü Müslümanlar mıyız?
16 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (85)
Ülkemizdeki toplumsal ahlâk her geçen gün geriliyor.
Birkaç örnek vermek istiyorum:
(1) Otoyolda uçar gibi yol alan lüks bir otomobilin penceresi açılıyor ve herifin biri burnunu sildiği kağıt mendili dışarı atıyor…
(2) Güneşli havada iki kişi parktaki bir sıraya oturmuşlar, hem çekirdek yiyorlar, hem zevzeklik ediyorlar. Çekirdeklerin kabuklarını yere atıyorlar…
(3) Kalabalık tramvaydaki genç bir hanım yanındaki iki kişiyle gülüşerek konuşuyor, bir ara genç hanım çıngıraklı ve zilli bir kahkaha kopartıyor, herkes başını çevirip ona bakıyor. Kadın memnun…
(4) Gece yarısına doğru dar bir sokaktaki apartmanın üst katındaki bir pencere açılıyor, karının biri bir sağa bir sola bakıyor ve sonra kocaman bir çöp poşetini pat diye sokağa atıyor. Poşet gürültüyle yere düşüyor, başına aç kediler üşüşüyor…
(5) Annesi dört yaşındaki küçük çocuğun elinden tutmuş, kaldırımda yürütüyor. Çocuk, arabaların vızır vızır geçtiği tarafta… Sokakta böyle çocuk yürütülür mü?
(6) Herifin 100 bin liralık otomobili var, beş liralık otopark parasını vermemek için yaya kaldırıma park etmiş, halk geçemiyor….
(7) Piknik yapıyorlar, akşam eve dönerken ortalığı çöplük gibi bırakıyorlar. Pet şişeler, naylon poşetler, yemek artıkları, hatta mangalın ateşli külünü bile yere döküyorlar…
(8) Cenazeye gelmişler, tabut musalla taşında bekliyor. Bazıları kahkahayla gülüp şakalaşıyor. Bu kadar görgüsüzlük olmaz ki….
(9) Gençler liseden çıkmışlar, gömleğin üst iki düğmesini çözülmüş, kravat yular gibi sallanıyor, gömleğin etekleri pantolonun dışında, bir laubalilik, bir apaşlık ki sormayın.
Maalesef bizim
okullarda ne doğru dürüst bilgi ve kültür verebiliyor, ne de ahlâk ve karakter terbiyesi.
Bana inanmıyorsanız öğretmenlere sorunuz; çocukların, genç nesillerin durumu nasıldır diye… Ben soruyorum ve hiç iç açıcı cevaplar almıyorum.
,
ve evden cenazesi çıktı.
ölümü dolayısıyla yoğun yas tuttu. “A kadın, ilk defa tanıştığın bekar bir erkeğin evine geceleyin niçin gittin?”
yapmadıkları hakareti bırakmadılar.
Halkın bir kısmında adalet ve insaf kalmadı…. İnsanlık, komşuluk, vatandaşlık hukuku ayaklar altına alınıyor.
Elbette var ama
20 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (86)
Merhum üstad
hocayla 1952’de tanışmış, ülkemi terk etmek zorunda kaldığım 1969’a kadar gerek yüz yüze, gerekse mektuplaşarak kendisiyle irtibatım olmuştur. Mahir bey bir öğretmendi. Ama nasıl bir öğretmendi? Onun bazı hususiyetlerini, menkabelerini anlatmama müsaade buyurunuz:
(1) Babası Medine-i Münevvere’de ve Ankara’da kadılık yapmış ulemadan bir zattır.
(2) Dayısı Şeyhülİslâm olmuş alim ve fakih bir zattır.
(3) Hem baba, hem anne tarafından Seyyid’miş ama bunu çevresine hiç söylememiştir. Yıllar sonra duyduk.
(4) Öğretmenlik maaşıyla geçinirdi. Her ay, maaşını alınca peşinen 40’ta birini zekat olarak verirdi.
(5) Resmi ideoloji ve vesayet rejiminin
Tevhidî eğitim vermiş, çok insan yetiştirmiştir.
(6) İstanbul yüksek şehir kültürüne ve görgüsüne sahip bir kimseydi.
(7) Çok iyi derecede Osmanlıca bilirdi.
(8) Beş vakit namazını kılardı.
(9) Asil, afif, nezih, muhlis, arif, halim, mütedeyyin bir Müslümandı.
Keşke onun özellikleri ve menkabeleri küçük bir kitapçık haline getirilip yayınlansa, gençliğe okutulsa da
öğrenseler.
Türkiye Müslümanları en zeki, en kabiliyetli, en istidatlı, ruh asaletine sahip, mürüvvetli, şehir kültürlü çocuklarının yeterli miktarını eğitimci ve öğretmen olarak yetiştirmezse kurtulamaz.
Bizde maalesef böyle okullar yok.
Neymiş tıp ve mühendislikte çok para varmış, bunlar gözde mesleklermiş, çok paralı işlermiş…
Bir doktor veya bir mühendis, bir öğretmen kadar hizmet edebilir mi? Edemez ama biz öğretmenliği
hor gördük.
Galatasaray lisesinin edebiyat hocalarını hatırlıyorum:
Daha önceki yıllarda
de adı geçen mektepte edebiyat öğretmenliği yapmıştır…
Müslümanların eğitime,
Vermezler ve gereğini yapmazlarsa zillet içinde sürünmeye devam edeceklerdir.
“Efendim bizim cemaatin, bizim tarikatın,bizim vakfın okulları ve eğitimcileri var, onlar yeter…” diyenler yanılıyor.
Bize
lazımdır.
25 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (87)
TUNUS, Fas, Cezayir, Mısır, Libya, Yemen ve öteki Arap ülkeleri… Buralarda tam ve gerçek bir demokrasi olabilir mi? İngiltere’de, İsviçre’de, Norveç’te olduğu gibi… Hiç sanmıyorum… Arap ülkeleri İslâm ülkeleridir. Hepsinde demokratik İslâm rejimleri olmalıdır.
Demokrasi bir din değildir, din gibi algılanmamalıdır. O, bir idare sistemidir. Demokrasi cevher değildir, arazdır, cevher İslâm’dır.
Peki, İslâmi bir rejim nasıl olur?… Bunun çeşitleri vardır. İslâm ülkelerine adalet, huzur, güven, gerçek hürriyet (yalancı ve şeytani olanı da vardır), refah getirecek İslâmi yorumun ve idare sisteminin şartları vardır: 1’inci şart: İdareciler İslâm’ı doğru bir şekilde öğrenmiş olmalıdır. (2) Ömer ibn Abdilaziz, Nureddin Zengi, Salahaddin Eyyubi, Fatih Sultan Mehmed ve diğer adil sultanların ahlakına sahip olmalıdır. (3) Kendilerinde hubb-i riyaset (başkanlık ihtirası) bulunmamalıdır. (4) Hizmetleri esnasında mal ve servet edinmemelidir. (5) İdare ile ilgili bütün işleri ehil ve olgun üyelerden oluşan Şura Meclisi’ne danışarak görmelidir. (6) Ülke idaresinde bedevi kültür ve zihniyet geçerli olmamalıdır. (7) Medeni zihniyet ve kültüre sahip bulunmalıdır.
Bir İslâm ülkesindeki sistemin, rejimin, düzenin, idarenin iyi olup olmadığının ölçü ve kıstasları şunlardır:
(A)Dünyanın her yerinde zulme uğramış insanlar (hangi dinden olursa olsunlar) kapağı oraya atmak isterler.
(B)Oraya ilk defa giden yabancılar, uçaktan inince değişikliği fark ederler: Her yerde huzur… Her işe doğruluk ve dürüstlük hakim… Herkesin işi gücü, aşı, geliri var… Açıkta hiçbir ahlaksızlık görülmüyor… Temiz yüzler, gülen gözler… Kavga gürültü niza yok; mahkemeler işsiz, hapishaneler ıssız… Herkes o ülkenin vatandaşı olmak, orada yaşamak istiyor…
(C)İyi idare edilen bir ülkede, hak ölçüler dairesi içinde herkesin tenkit etmeye hakkı olmalıdır.
(D)Eğitimi kötü, çarpık, sapık olan bir İslâm ülkesinde işler hiçbir zaman düzelmez.
Medeniyetsiz ve ahlaksız İslâmi idare olmaz. Sistem ve rejim İslâmi ama zihniyet ve kültür bedevi… Böyle bir ortamda gerçek İslâm sergilenemez.
Hulefa-i Raşidin devrinden sonra Kur’ana ve Sünnet’e en uygun İslâmi sistem, Osmanlının kuruluş ve yükseliş devrindeki İslâmi uygulamalıdır.
İslâm ülkelerinde İngiliz veya İsviçre demokrasisine benzer rejimler kurulması bir hayalden, bir ütopyadan ibarettir.
Arap ülkeleri bir İsviçre olamazlar ama şartlarını bir araya getirebilirlerse bir Endülüs olabilirler.
28 Şubat 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (88)
Bir ülkenin, bir halkın başına zalim, kötü, facir, fasık bir şahıs ve rejim gelince uzun müddet kalır.
Bu iddiamın doğru olduğunu anlamak için yakın ve uzak tarihi incelemek yeterlidir.
Libya’da halim, selim, mütedeyyin, adil bir kral vardı.
Geçiş o geçiş.
Bakalım sonu ne olacak?
İslâm ve Arap ülkelerinin çoğunun başına niçin zalim, despot, hain şahıslar ve rejimler geçmiştir? Birinci sebep:
İkinci sebep:
Her iki halde de suç, sorumluluk, kabahat Müslümanlara aittir.
Kötü rejimlerden ve zalim diktatörlerden kurtuluşun çareleri nelerdir?… Bunun tek çaresi, İslâm toplumunun kendisini ıslah etmesidir. Islah ne demektir?… İslâm’a, Kur’ân’a, Sünnet’e, Şeriata uymaktır. Ahlaksızlığı, azgınlığı, dinsizliği, nifak ve şikakı bırakmaktır.
Diyelim ki, bıçak kemiğe dayandı ve
Bunun sonunda
Oradaki Müslüman toplum kendisini ıslah etmezse zalim rejimin yerine
gelir.
Müslümanların, fert olsun toplum olsun, Allah’la yapılmış bir ahd ü misakları vardır. Rab olarak O’nu, nebi olarak Muhammed aleyhissalatü vesselamı, din olarak İslâm’ı, Kitab olarak Kur’ân’ı, şeriat olarak İslâm Şeriatını kabul etmişlerdir. Bu konuda Allah’a verilmiş sözleri vardır.
İslâm’ın temel şartlarından biri, bütün Müslümanların tek bir Ümmet olmalarıdır.
Müslüman bir toplum
onun için kurtuluş,izzet ve saadet olmaz.
Kur’anın yap dediklerini yapmayan, yapma derdiklerini yapan fasık ve facir bir İslâm toplumunun (o halde kaldıkça) kurtulması mümkün değildir.
Zalim diktatörlük rejimi yıkılacak, diktatör tepelenecek, onun yerine demokrasi gelecek ve Müslümanlar kurtulacak…
Kurtuluşun reçetesi şudur:
(1) Tashih-i itikad.
(2) Beş vakit namazı dosdoğru kılmak.
(3) Zekatı dosdoğru vermek.
(4) Faydalı ve kurtarıcı ilimleri öğrenmek.
(5) Yeterli sayıda güçlü Müslüman yetiştirmek.
(6) Ahlâkını düzeltmek.
(7) Fırka, hizip, cemaat taassubunu bırakıp, olumlu çeşitlilikleri zenginlik oluşturan tek bir Ümmet olmak.
(8) Emr-i maruf ve nehy-i münker yapmak.
(9) Her türlü fuhşiyatı (azgınlığı) bırakmak.
Bakalım,
zilletten izzete, esaretten hürriyete, zulümden adalete geçebilecekler mi?
2 Mart 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (89)
Arap Dünyasında isyanlar devri başladı.
Kimler isyan ediyor? Halk…
Kime, neye isyan ediyorlar?…
Diktatörlere, diktatörlük rejimlerine, zulme, adaletsizliğe, insan haklarının ayaklar altına alınmasına, kokuşmaya, dinsizliğe, nifaka…
İsyan önce Tunus’ta başladı, Tunus diktatörü bir uçağa binip kaçtı… İsyan Mısır’a sıçradı, ülkenin yaşlı diktatörü yıkıldı, yazlığına çekildiği söyleniyor. Bir rivayete göre inme inmiş, ağır hastaymış…
Bendeniz bu satırları yazarken Libya’daki isyan henüz sonuçlanmamış vaziyette. 42 yıllık zalim diktatör direniyor, memleketin büyük kısmı isyancıların elinde, bakalım ne olacak?…
Yemen’de de halk hareketleri başladı, Basra Körfezindeki küçük
ayaklandı…
Irak zaten öteden beri bir ihtilaller, iğtişaşlar, fitne ve fesatlar ülkesidir. ABD, Siyonistler, Haçlılar, İsrail o ülkeyi üçe ayırdılar, başına da
geçirdiler,
kurdurdular.
Aman zaman vermez, son derece zalim ve gaddar bir idare. Orada da kıpırdanmalar başladı. Bundan on küsur sene önce serbest seçimler yapılmış,
On yıl boyunca devam eden ihtilal, iğtişaş, ayaklanma hadiselerinde
söyleniyor.
Fas Krallığında da huzursuzluk var…
orada Suud ailesi devlet içinde devlet…
her birine ayda
ödeniyormuş. Torunlara daha az,
Osmanlı Devletinin ve Hilafetinin yıkılmasından sonra Araplar umduklarını bulamadılar.
İngilizler bu vaatlerini yerine getirmediler.
Bundan sonra ne olacağını şimdiden tahmin edemeyiz.
Abdünnasır’ın ölümünden sonra
Mübarek rejimi, Tel Aviv’in en büyük müttefiki ve destekleyicisiydi. İsrail, onun güdümündeki ABD, Arap dünyasının en büyük ve en güçlü üyesi Mısır’da İslâmî ve demokratik bir rejimin kurulmaması için ellerinden geleni yapacaklardır.
Diğer Arap ülkelerinde de gerçekten İslâmî ve adil rejimlerin kurulması İsrail’in sonu, ABD’nin Ortadoğu politikasının yıkımı olur…
İslâm dünyası, Arap dünyası, Türk dünyası,
Amerika’yı oluşturan eyaletlerin her biri tamamen bağımsız olsa ortada ABD adında bir güç olmayacak. Avrupa’da da birlik var,
Amerikalıların ve Avrupalıların birleşmeye hakkı var; fakat Müslümanların böyle bir hakkı yok.
kurtulamayacaklardır.
4 Mart 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (90)
TÜRKİYE halkının büyük ve ezici çoğunluğu Sünnî Müslümanlardan oluşmaktadır. Türkiye’de yüzde yüz olmasa bile demokrasi vardır, insan hakları vardır, serbest medya vardır… Buna rağmen Müslümanlar seslerini duyuramıyorlar, haklarını alamıyorlar ve koruyamıyorlar. Acaba bunun sebepleri nelerdir?
1. Birleşik olmamaları… Müslümanların İslâmî, dinî, ruhanî bir liderleri yoktur. Zerre kadar iz’anı, idraki, zekâsı olan bir kimse laik ve seküler rejimin genel müdür seviyesinde bir bürokratı olan Diyanet İşleri Başkanının Müslümanların İmamı ve Emirî olmadığını anlar ve kabul eder. Şu anda Müslümanların biat ve itaat ettikleri İslâmî bir baş yoktur. Ümmet on kadar büyük cemaate, hizbe, fırkaya, tarikata; yüz kadar orta boy parçaya; binlerce küçük parçaya ayrılmıştır. Bunların arasında hiçbir bağ yoktur. Hepsi kendi başına hareket etmektedir. Müslümanların üniter bir hiyerarşisi yoktur. Zaten herkesin kabul ve itaat edeceği bir baş olmayınca üniter hiyerarşi de olmaz. Müslümanların dört başı mamur, efradını cami ağyarını mani bir İslâmî plan ve programı da yoktur. Büyük veya küçük binlerce cemaatin kendi bağımsız bütçeleri vardır. Ülkemizde büyük İslâmî medya yoktur. Cemaatlerin, tarikatların, hiziplerin, fırkaların gazeteleri, TV’leri, dergileri, yayınevleri, dağıtım şirketleri vardır.
2. Çoğunluktaki Sünnî Müslümanların eğitim sistemleri çökertilmiştir… Cumhuriyetin ilk yıllarında İslâm medreseleri kapatılmıştır. 80 küsur seneden beri ülkemizde resmen icazetli ulema ve fukaha yetiştirilememektedir. Medreseler kapandığı ve icazetli ulema sayısı çok azaldığı için bid’at, dalalet, reformculuk, dinde yenilik ve değişim, BOP’çuluk, Fazlurrahmancılık, diyamlogçuluk gibi bozuk cereyanlar türemiş ve yayılmıştır. M. Kemal Paşa’nın ölümünden sonra çıkartılmış Kemalist ideolojinin kurmayları, Ehl-i Sünnet İslâmlığını yıkamayacaklarını anlayınca, dini içinden bozmaya ve çürütmeye yönelmişlerdir. Bugünkü İmam Hatip mektepleri, eski İslâm medreselerinin yerini dolduramamıştır. Hatta Bulgaristan’da 1945’ten sonra kapatılmış Nüvvab Medresesi ayarında bir tek İmam Hatip okulumuz yoktur. Okullardaki mecburî din dersleri bir aldatmacadan ibarettir. İslâmî kesimde cahillik öylesine yoğunlaşmıştır ki, beş vakit namaz kılan dindar Müslümanların büyük bir kısmı Allah’ın on dört sıfatını ezbere sayamayacak derecede temel ve basit ilmihal bilgilerinden mahrumdur. Elbette bu durumdaki bir Müslüman toplum haklarını arayamaz, zilletten kurtulup izzet bulamaz.
3. Son 30-40 yıl içinde İslâmî kesimde birtakım din sömürücüsü, hain haşarat zuhur etmiş, bunlar İslâmî hizmet ve faaliyetlerin bir kısmını dejenere etmişler, mıncıklamışlardır. Bunların İslâm’a ve Ümmete verdikleri zararı harbi ve açık kâfirler verememiştir.
Müslümanların zillet, esaret sebeplerinden üçünü yukarıda beyan etmiş bulunuyorum. Diğerleri de vardır, büyük Müslüman düşünürlerinin bu konuda ciddi makaleler ve kitaplar yazarak Ümmeti ve bilhassa gençliği uyarmaları ve aydınlatmaları onların üzerine borçtur.
Güney Afrika Cumhuriyetinde azınlıkta olan Beyazlar, ırkçı bir rejim kurmuşlardı. Çoğunlukta olan Zencilerin hakları ayaklar altına alınmıştı, seçemiyorlar ve seçilemiyorlardı. Adaletsizlik ve eşitsizlik o halde idi ki, Beyazlar ile Zencilerin umumî helâları bile ayrıydı. Parklarda Beyazlar için ayrı, Siyahlar için ayrı oturma sıraları vardı. Orada Nelson Mandela isminde zenci bir avukat zuhur ve huruç etti, mücadeleye başladı, gaddar ve zalim ırkçı rejim onu 28 sene hapsetti. Mandela sonunda cezaevinden çıktı ve halkını demokratik bir rejime kavuşturdu. Türkiye Müslümanlarının içinden maalesef Mandela ayarında bir dava adamı çıkmadığı için bugün parlamentoya başı örtülü kadın milletvekilleri, adliye saraylarına başı örtülü kadın avukat ve hakimler, okullara başı örtülü kadın öğretmenler ve öğrenciler sokamıyoruz; 15 yaşından küçük çocuklarımıza özel din ve Kur’an dersleri verdiremiyoruz.
7 Mart 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (91)
İnsan çile çekmeden olgunlaşamaz, pişemez…. Çileler ikiye ayrılır: İnsanın kendi irade ve ihtiyarıyla çekilen çileler. Tasavvuf tarikatlarında çile vardır. Meselâ Mevlevî tarikatında 1001 gün ve gece çile çekilir. Çile çeken derviş adayı, dergâhın mutfağında en ağır ve süflî hizmetleri yapar, geceleri orada yatar, 1001 gün sonra başarılı olduğu takdirde derviş olur… Nakşî tarikatında
vardır. Derviş tek başına bir hücrede kalır; orada az yer, az uyur,
. Hücreye 70 kilo giren, kırk gün sonra 55 kilo çıkabilir. Bu esnada şeyhinin manevî murakabesi altındadır, çeşitli rüyalar görür.
İnsanın kendi iradesiyle seçmediği çileler de vardır: İnançlarından dolayı zalimler tarafından hapse atılır… Gurbetlere düşer, bin çeşit sıkıntı ve mahrumiyet çeker… Çetin bir askerlik yapar…. Saliha bir kadın zalim bir kocaya, salih bir adam facire bir karıya düşer, hayatı zehir olur, çekmediği çile kalmaz…. Sabr edilen fakirlik de bir çiledir…
İşte bütün bu çileler insanları hamken olgunlaştırır ve pişirir.
Zamanımızda çile kavramı üzerinde durulmuyor. İslâmî hizmet ve faaliyetlerin çilesiz insanların ve kadroların eline düşmesi büyük bir felaket olmuştur.
Çocukluğumda ve gençliğimde çevremizde çilekeş, güngörmüş, tecrübeli, birikimli, olgun, pişmiş Müslümanlar vardı.
Bir şair, edip, muharrir, düşünür, dava adamı olarak
çilelerle pişmiş bir kimsedir.
Üstad
çile çekmiştir.
Merhum
, İstiklal Mahkemelerinde, zindanlarda sürünmüş, canını zor kurtarmıştı.
Üstad
, İstiklal Mahkemelerinin çilehanelerinde pişmişti.
Sıradan insanlar bile çileler görmüş, çileler çekmişlerdi. Birinci Dünya Harbi yılları bin çeşit çileyle doluydu.
Eski askerlikler dehşetli çilelerle doluydu.
Hayat baştan başa çileydi.
CHP’nin oligarşik rejimi bütün bir ülkeyi çilehane haline getirmişti.
Çilelerle, acılarla pişen insanların hizmetleri daha başka oluyor.
Rahmetli Necip Fazıl’ın şöyle bir fıkrası vardır. Buyuruyor ki, “Biz kırk yıl boyunca dehşetli çileler çekerek, iki elimizi ağzımızın kenarına koyup üfleyerek korkunç bir buzdağını erittik. Sonra bir de baktık ki, korkunç bir çamur deryası içinde kalmışız…” (Ezberimden yazıyorum.)
En büyük çileyi Resul-i Kibriya aleyhi ekmelüttahaya Efendimiz çekmişlerdi. Ashab-ı Kiram da (radiyallahu anhüm ecmain) çok çileler çektiler.
Hazret-i Hüseyin Efendimiz, Kerbela’da susuz şehit edildi.
On dört asır boyunca Din-i Mübin-i İslâm, çilekeş ulema, fukaha, meşayih, mürşitler, mücahitler tarafından nesilden nesile ulaştırıldı.
Sonra çilesizlik ve çilesizler devri başladı. Manzarayı görüyorsunuz…
12 Mart 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (92)
İKİ sofra düşünelim, birincisi helal parayla hazırlanmış mütevazı ve basit bir sofra… Tarhana çorbası, bulgur pilavı, erik hoşafı… İkincisi haram ve şüpheli parayla hazırlanmış zengin mi zengin, lüks mü lüks, çeşitli mi çeşitli bir sofra… Önce mezemsi soğuk yiyecekler, dolmalar, zeytinler, peynirler, ezmeler… Ana yemek… Tereyağlı pilavlar, börekler… Zeytinyağlı baklalı enginar… Kaymaklı tatlı… Meyve sepeti… Çaylar, kahveler… Dondurma…
Müslüman hangi sofrayı tercih eder? Elbette birincisini. Münafık, fasık, facir, asi, azgın hangi sofraya koşar? Elbette ikincisine.
Hayat böyle imtihanlarla, böyle tuzak ve mekrlerle doludur. Haram gelir ve paralarla düzülmüş sofraya oturursan, yediklerin sana elbette şifa olmayacaktır.
“Öldükten sonra hayat bitecek, varlık sona erecek… Ne hesap var ne kitap… Ne varsa dünyada… Öyleyse haram helal deme, ye iç zevklen, keyfine bak…” Ateist böyle düşünebilir ve böyle bir ömür sürebilir ama Müslüman kesinlikle böyle yapmaz. Yaparsa o Müslüman değil, münafıktır.
Münafıkların şeytandan aldıkları fetvalar vardır.
Soru: Sayın şeytan, bir Müslüman bozuk bir düzende bozuk işler yapabilir mi?
El-Cevab: Bozuk düzenlerde bozuk işler yapılır… Ketebehu: el-Şeytan.
Münafık, şeytandan aldığı bu ateşli fetva ile yemediği haltı bırakmaz. Kur’anın, Sünnetin, Şeriatın yasak kıldığı gelirleri elde eder… Faize ve ribaya bulaşır… Şer’an batıl olan ticarî muameleler, alışveriş yapar… Devlet ve belediye bütçelerinden hortumlayıp zimmetine geçirir… İhalelere fesat karıştırır. Gayr-i meşru rantlar elde eder… Hatta İslâm vakıflarına bile tecavüz eder.
İslâm’ın şartları beştir: Kelime-i şahadet, beş vakit namaz, zekat, oruç, hac… Bunlar İslâm’ın beş temel şartıdır ama başka büyük şartlar, farzlar, emirler de vardır. Bunlardan biri de, istikamet, yani doğruluk ve dürüstlüktür. Müslüman Kelime-i Şehadeti diliyle ikrar, kalbiyle tasdik eder, namazı kılar, zekatı verir, orucu tutar, hacca gider; ayrıca Kur’anın ve Sünnetin anlattığı şekilde “dosdoğru” ve dürüst bir insan olur…
İslâm’ın temel şartlarından biri, Allah için yapılan bütün ibadetlerde ve işlerde ihlâslı olmaktır. Sahte hizmetkâr, hizmetleri Allah rızası için yapmaz; zengin olmak, reis olmak, ünlü olmak, dünyevî şan ve şeref kazanmak için yapar, o ihlâssız bir münafıktır.
İslâm’ın temel emirlerinden biri adalettir. Müslüman öylesine adil olacaktır ki, babasının veya kardeşinin aleyhinde de olsa doğru şahitlik yapacaktır.
İslâm’ın başka bir temel şartı, bütün müminleri kardeş bilmektir.
Bir başka şart: Ümmet şuuruna sahip olmaktır. Allah bütün müminleri birbirine kardeş etmiş ve onları tek bir Ümmet yapmıştır. Bir Müslümana “Sen hangi topluluğa mensupsun?” sorusu yöneltilince, vereceği cevap şu olmalıdır: “Ben Elhamdülillah İslâm Ümmetindenim…”
Ümmet mensubu olmak ana kimliktir, onun altında, Kur’ana ve Sünnete aykırı olmamak şartıyla alt-kimlikler, olumlu meşrepler olabilir. Mesela: “Ben Elhamdülillah İslâm Ümmetindenim… İtikatta Maturidîyim, amelî mezhebim Hanefîliktir… Şu veya bu cemaate mensubum…” gibi.
Bir Müslümanda Ümmet şuuru yok, yok ama cemaat, fırka, hizip, tarikat asabiyeti fazlasıyla var. O Müslümana olgun denilebilir mi?
Cenab-ı Hak cümlemizi Kur’ana, Sünnete, Şeriata hakkıyla bağlı olan, kendimiz olgun olmasak bile, olgun Müslümanların yolundan giden, onlara tâbi olan kullarından eylesin.
15 Mart 2011 − Mehmet Şevket Eygi − haberkalem.com özel yazıları / (93)