Pazartesi

 

Deliler kendilerini akıllı zannederler. Senin dikkat edeceğin birinci husus, onların sana akıllı dememelerini sağlamaktır.

Bazı hususları kesinlikle, eskilerin tabiriyle ayne’l-yakîn bilmen gerekir, bunları sıralıyorum:

1. İhtiyaçlarını çoğaltma, ihtiyaçların çoğalırsa ıstırapların, üzüntülerin, kederlerin de çoğalır.

2. Lüks bir otomobilin sana hiçbir değer kazandırmayacağını şeksiz ve şüphesiz bir şekilde idrak etmelisin. İhtiyaçlarını karşılayacak orta halli bir arabanın ötesine çıkma.

3. Yeme içme konusunda hâvâssın (seçkinlerin, derece ve rütbesi yüksek Müslümanların) yaptığını yapamazsın. Bu konuda orta yolda ol. Bil ki, sofrada ne kadar çok oturursan helâda da o kadar çok vakit geçirirsin. Ömrünün çok büyük bir kısmını sofra ve helâda geçirmek insan haysiyetine uygun olmaz.

4. Dünyada en çok televizyon seyreden ülke Türkiye’ymiş. Bizdeki televizyonların kalitesi de malûm. Mümkünse, televizyonun olmasın. Bunu yapamıyorsan, ömrünü o aletin karşısında geçirme.

5. Cep telefonu bazıları için gerekli bir ihtiyaçtır. Senin için gerekiyorsa, orta halli bir cihaz alabilirsin. En lüksünü, en pahalısını edinmeye heveslenme. Bu alet sana hiçbir itibar ve fazilet kazandırmaz.

6. Evinde şahsî kütüphanen olsun, her ay kitap almak için bütçende bir fon ve tahsisat bulunsun. Faydalı, değerli, kalıcı kitaplar al. Bunları oku, içlerindeki bilgileri anla ve öğren, sonra hayatına uygula. Adamın nice faydalı kitabı var, lâkin okuyup yararlanmıyor; o kitap taşıyan bir merkebe benzer.

7. En büyük düşmanın kendi benliğindir. Onu görmek istiyorsan, aynaya bak. Benliğinle “Büyük Cihad” yap. Büyük cihad yapmadan, öteki cihadı yapamazsın.

8. Kalbinde kin bulunmasın, kini olanın dini olmaz. Allah’ın seni bağışlamasını istiyorsan, sen de hemcinslerini affetmeye çalış.

9. Merhamet etmeyene, merhamet edilmez. Allah’ın rahmetine nail olmak istiyorsan, yaratıklara merhametli ol. Zevk için avcılık yapma, oltayla balık tutma. Ne demek istediğimi anlayamadın mı?.. İleride anlarsın.

10. Büyük iyilikler, hayırlar, hasenat yapamıyorsan, küçük iyilikler yapmaya çalış. Resûl ne demiş: “Kendinizi yarım hurma ile olsun, cehennem ateşinden koruyunuz…”

11. Evinde bir sadaka kutusu veya zarfı bulundur. Gücünün yettiği kadar ona belli aralıklarla sadaka parası koy. Sonra muhtaç olan birine veya birilerine ver. Senin için manevî sigorta olur. Peygamberimiz “Sadaka, belaları def eder.” buyurmuştur. Bilhassa yolculuğa çıkarken mutlaka (gücün yetiyorsa, imkânın varsa) sadaka ver. (Sadaka profesyonel sokak dilencisine verilen para değildir, hakiki fakir ve muhtacı ara, bul ve ver.)

12. “İki günü birbirine eşit olan, zarardadır..” hadîs-i şerifini kendine temel prensip olarak kabul et. Her gün bir öncekinden daha fazla iyilik, güzellik, hayır, hasenat, ibadet, yardım yapmaya çalış.

13. Yaşlılara ve büyüklere hürmet et, küçüklere şefkatle muamelede bulun. Böyle yapamazsan gerçek ve vasıflı Müslüman olamazsın.

14. Fitne ve fesada karışma. Fitne ve fesad zamanı “oturan, ayakta durandan daha hayırlıdır..” buyurulmuştur.

15. Evini, büronu Müslümanca dekore edebilmek için zengin, varlıklı, paralı olman gerekmez. Bilenlerden (sayıları çok azdır) yardım isteyerek çok ucuza İslâmî, millî, geleneksel, yerli dekorasyon ve tezyinata sahip olabilirsin.

16. Evinde mutlaka bir hilye-i şerif levhası bulunsun. Büyük boy baskı bir hilyeyi, camlı çerçeveli olarak bugünkü rayiçle elli milyon liraya temin edebilirsin. Orijinal yazılı, orijinal tezhipli, lüks çerçeveli büyük boy bir hilye için en az 1 milyar 200 milyon lirayı gözden çıkartman gerekir. Cep telefonuna, bulaşık makinesine, otomobil yakıtına çuvalla para veriyorsun…

17. Nâdanlarla (cahiller, bilmezler) sohbet ve arkadaşlık etme. Şair ne demiş: “Nadanlar eder sohbet-i nadanla telezzüz / Divanelerin hemdemi divane gerektir.” Cahil kişilerle sohbet ve yarenlik edip başına belâ, musibet, sıkıntı, eziyet, hakaret gelirse kabahati başkalarında bulma. Alim, arif, zarif, kibar, ahlâklı, faziletli, mürüvvetli, fütüvvetli insanlarla görüşmeye, onlarla beraber olmaya çalış.

18. Yalnızlığı, uzlet ve inzivayı sev. Yalnızlık en büyük arkadaştır.

19. İnsanın başına en fazla belâ, sıkıntı, problem getiren uzvu, lisanıdır. Dilini ve kalemini koru.

20. İnsanlara maddî bir yardım yapamıyorsan, bari yüze gül, tebessüm et. Peygamber “Kardeşine tebessüm etmen de bir sadakadır…” buyurmuştur.

21. Sana kötülük eden bir Müslümana, fırsat zuhur ederse sen iyilik etmeye çalış. Kötülüğü iyilikle uzaklaştır.

22. Haramdan kaçın. Kendin haram yemediğin gibi, çoluk çocuğuna da yedirme. Haram ateştir, yakar. Yüzde yüz haram olduğu bilinmeyen şüpheli şeylerden de uzak dur.

23. Rant peşinde koşma. Sen köpek değilsin ki, yağlı kemik arayasın.

24. Zaruret olmadıkça, devlet büyüklerinin huzuruna çıkma.

25. İnsanı azdıran, kudurtan, gaflete düşüren müzikten ve eğlencelerden uzak dur.

26. Ahmaklardan bucak bucak kaç. Ahmaklık tedavisi kâbil olmayan bir hastalıktır. İsa Aleyhisselam “Ben ölüleri (Allah’ın izniyle) dirilttim, lâkin ahmaklar için yapacak bir şeyim yoktur…” buyurmuştur.

27. Para kazanmak zordur; kazandığı parayı hikmetli, meşru, akıllı bir şekilde harcamak ondan bin kere daha zordur.

28. Yaradan için yaptığın çalışmaların ücretini, yaratıklardan isteme.

29. Başkalarının ayıp, günah, kusur, çirkin ve utanılacak hallerini araştırma, ortaya çıkarıp onları rezil etme. İslâm dini tecessüsü yasaklamıştır. Peygamber Aleyhissalatü vesselam, “Bir kimseyi bir ayıbı ile ayıplayanın canını, Allah-u Teâlâ aynı ayıbı ona vermeden almaz…” buyurmuşlardır. Allah Settarü’l-uyubtur, kullarının ayıplarını affeder ve örter. Başkalarının ayıp ve kusurlarına karşı karanlık gece gibi ol.

30. Dünyayı kendine yalancı ve sahte bir cennet yapmaya çalışma. Dünya bir tarladır, bir imtihan yeridir. Hilesi, aldatması, eziyeti, mihneti, sıkıntısı çoktur. Fânilikler yurdudur. 07 Aralık 2004