Mesnevîhanlar, Vâizler, Eski Hocalar
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 14 Şubat 2019
Pazar
Bağ evime her gidişimde oradaki Mesnevî Dersleri kitabının 1552 sayfalık 1’inci cildini okuyorum. Bu cilt 1949’da forma forma yayınlanmaya başlamış, sonra bir araya getirilip ciltlenmiş. Yazarı Süleymaniye Camii Mesnevîhânı Tâhir Olgun hocaefendidir. Bu zat, daha ziyade Tâhirü’l-Mevlevî imzasıyla tanınır. Edebiyat kültürü yüksek, müteşerri, musalli, sahih itikadlı, sûfî meşrebli bir kimseydi. Cumhuriyet’in kuruluşundan birkaç yıl sonra, merhum ve mağfur İskilipli Âtıf Hoca ile birlikte İstiklal Mahkemesi’ne verilmiş, Âtıf efendi idam edilerek şehidlik rütbesini kazanmış, Tahirü’l-Mevlevî ise beraat ederek gazi olmuştu. Tahir Olgun 1930’lu yıllarda sakallı bir hoca olmasına, başından İstiklal Mahkemesi macerası geçmesine rağmen Kuleli Askerî Lisesine edebiyat öğretmeni olarak tayin edilmiştir. Demek ki, o zamanlar daha fazla tolerans varmış. ..
Tahir Olgun “Haftada bir gün ders yapmak üzere 20 Ağustos 1339’dan 7 Kânunuevvel 1341 tarihine kadar Fatih camiinde ikindi namazından sonra Mesnevî takrir ettim. Muahharen bu işten çekildim” diye yazıyor. Çekilmesi o günlerin dağdağalı, fırtınalı hadiseleri yüzündendir.
Daha sonra Süleymaniye camiinde “Kubad Çavuş” namında bir zatın vakfetmiş olduğu Mesnevîhanlık ciheti Tahir beye verilmiş ve orada daha sonra büyük bir külliyat halinde basılmış olan şerhi okutmuştur.
Bundan elli yıl öncesine kadar İstanbul camilerinde Mesnevî-i Şerif okunurdu. Bir ara, Beyazıt civarındaki Soğanağa camiinde meşhur Celal Ökten Hoca İhya okutmaya başlamıştı.
Şimdi Mesnevî okutulmuyor artık. Peki Tahir hocanın bahsettiği Kubad Çavuş Vakfı ne oldu acaba? Yakın tarihimizde evkaf-ı islâmiye korkunç, iğrenç bir talana mâruz kalmış, vakıf malları çeteler tarafından yağmalanmış, paylaşılmıştır. Kimbilir Kubad Çavuş’un Mesnevî okutulmak şartıyla vakfettiği mülkler de o zaman satılmıştır. Vakıf mallarını satanlar, alanlar lânetlidir.
Eskiden büyük camilerimiz birer açık İslâm üniversitesi şeklindeydi. İstanbul’un
O zamanlar bugünkü gibi hoparlör belâsı bulunmadığı için hocaların sesleri birbirine karışmaz, talebeler ve dinleyiciler huzur içinde dersleri takip ederlermiş.
İkinci Meşrutiyet devrinde
vaaz eder, başka bir köşede Kayserili Mevlevî şeyhi Ahmed Remzi Dede hazretleri ders verirmiş. İkisinin meşrebleri ayrıdır ama maksut birdir. Manastırlı İsmail Hakkı efendi hazretleri de Ayasofya’da vaaz edermiş.
Yakın zamanlara kadar eski vaaz geleneği sürdü.
. Artık İstanbul camilerinde böyle güçlü bir gelenek yok. Mesnevîhanlık gibi vaaz müessesesi de tarihe karıştı. Şimdi yukarıdan gelen emirlerle cuma hutbelerinde diş fırçasının ve diş temizliğinin önemi, ormanların korunması gibi ısmarlama hutbeler okutuluyor. Geçenlerde bir cuma hutbesi esnasında, kutsal bir İslâm mâbedinde telaffuz edilmesi caiz olmayan bir kelime sarfedildi. Camiyi terk etmeyi düşündüm, sonra sabredip kaldım. Zaten cumadan sonra âhir zuhur namazı kılıyorum.
Sayın Diyanet İşleri Başkanımıza ve Diyanet erkanına şu hususu yüksek müsamahalarına sığınarak söylemek isterim ki,
Bundan otuz kırk yıl önce bazı camilere gider namaz kılardım, namazdan sonra mâbedin hocaefendisi ile bazen ayaküstü, bazen câmekanlı yerinde veya meşrutasında sohbet edilirdi.
mihrabı dolduran bir şahsiyete sahipti. İskender Paşa sanki bir
Her namazda dolardı.
Hocaefendinin avludaki meşrutasındaki büyük salonu üniversite dershanesi gibiydi.
Yeri dolduruldu mu? Gizli ve esrarlı bir güç Türkiye’de dinî hayatı söndürmek için çalışıyor. Bazı Müslümanlar da bilmeyerek gaflet ile onlara yardakçılık ediyor.
Teşkilata
, Doğu
hakim olmak istiyordu. Şimdi de, duyduğuma göre
asabiyeti varmış. Ben Erzurum’da yedek subaylık yaptım, o şehrimizi çok severim. Eski havası, eski ruhaniyeti kaldı mı bilmem ama Erzurum benim nazarımda Erzurum-i şeriftir. Lakin dinimizde ırk, bölge, şehir asabiyeti diye bir şey yoktur.
Kadrolara Erzurumluların doldurulması
çok yanlıştır. Kur’an, Sünnet ve Şeriat
diyor; Erzurumlulara, Konyalılara, Karadenizlilere veriniz demiyor.
Mısır’da Ezher-i şerif üniversitesinde tahsil görmüş iki binden fazla din hocası işsiz çürüyor, sürünüyor. Çünkü onların diplomaları bizde geçerli değil. Niçin? Bu Ezherliler camilere hoca olarak verilse dinî hayatta büyük bir inkişaf ve kalkınma olacaktır. Millet Meclisine, hükümete kalsa bu iş olur ama onların üstündeki, tepedeki derin güçler böyle bir şeyi istemiyor.
Bazen geceleri yatsıdan önce
diyorum, fakat hangi camiye gideceğimi bilemiyorum.
Benim özlediğim sohbetler
Günlük dedikoduların faydası yoktur. Bundan yıllarca önce bir din görevlisi cami avlusunda yapılacak
Her iş bitmişti de helâ için mi koşturacaktım. .. 28 Eylül 2002