Önümüzdeki Seçimler ve Cezayir’den Alınacak Dersler
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 03 Ocak 2019
Cuma
Ahmet Altan’ın
yazısı gerçekten önemli ve cesur bir yazı idi. Altan, bir de
başlığını taşıyan bir yazı daha kaleme aldı.
Bendeniz, Müslüman bir vatandaş olarak böyle yazılar yazamam. Benim, Ahmet Altan kadar fikir, görüş beyan etme hürriyetim ve hakkım yoktur. Bu iki yazıyı internetten indirip okumanızı tavsiye ederim.
Hâfızasız veya hâfızası yetersiz toplumlar bugünkü durumlarını anlayamaz, değerlendiremezler. 1960’lı yıllara gidelim. Suriye, büyük çoğunluğu sünnî Müslüman olan bir ülkeydi. Demokrasi vardı, çoğulculuk vardı, serbestlik vardı orada. Kabinede Müslüman Kardeşler teşkilâtının bile bakanları bulunuyordu. Sonra ansızın bir darbe oldu ve
O tarihlerde Türkiye’de
başlığını taşıyan bir broşür yayınlanmıştı. Keşke o broşürün piyasada nüshaları olsa da, vatandaşlar okusalar.
Bundan 16 yıl önce Cezayir’de
seçimleri kazandı. Kazandı ama iktidar olamadı.
Cezayir Müslümanları son genel seçimleri boykot etti. Oradaki iktidara göre katılım yüzde 35,5 olmuş; gerçekte ise bu rakam yüzde 12 ile yüzde 20 arasındaymış (Le Monde, 24 Mayıs 2007, Florenca Beaugé imzalı yazı…) Keşke 1992 seçimlerinde Cezayir’in Müslüman liderleri
olsaydılar.
Önümüzdeki
Acaba bu seçimler yapılabilecek midir? Buna birtakım derin güçler izin verecek midir? Seçimlere izin verilir, hile karıştırılmaz ve halkın seçtiği vekiller Meclis’te toplanırlarsa ne olacaktır?
Birtakım derin güçler
diyerek buna rıza gösterecekler midir? 1992’de Cezayir’de olduğu gibi bir müdahale olur mu?
ABD için Türkiye çok önemlidir, kendi haline bırakılamaz. İsrail için Türkiye’nin desteğine sahip olmak bir ölüm-kalım meselesidir.
Bu taş yerinden oynarsa dünyanın, Ortadoğu’nun dengesi bozulur. Yahudiliğin istikbali Türkiye’ye bağlıdır. Türkiye’yi kayb ederlerse gelecekleri çok karanlıktır.
Türkiye’nin dahi, süper, üstad, mâhir siyasetçilere ihtiyacı vardır. Aktif siyaset sahnesinde şu anda böyle politikacılarımız var mıdır? Denizde korkunç bir fırtına var. Tehlikeli kayalıklar… Böyle bir durumda gemiyi idare edenlerin kaptanlık birikimleri, tecrübeleri, uzmanlıkları yeterli midir?
Buraya kadar yazdıklarım beşerî cüz’i irade planındadır. İşin bir de teolojik yönü var. Türkiye korkunç ve dehşetli kasırgayı atlatabilecek kadar temiz midir? “Dikey irade” yatay iradenin yardımına gelecek midir? Ahd ve misakına ihanet eden bir toplum ayakta durabilir mi?
İsyan ve tuğyan korkunç boyutlara ulaşmış… Türkiye’nin bir Selahaddin’i var mı? “Öyle bir belâ ve musibetten korkunuz ki, o içinizden sadece kötü olanlara isabet etmez…” uyarısını biliyor muyuz? Saçı bitmedik yetimlerin haklarını yiyenler aziz mi olur zelil mi? Bugüne nereden ve nasıl geldik?.. Nereye gidiyoruz?..
Karıştı ama ruhu yaşıyor. O dokuz canlıdır. Ölmüştür ama hortlar zaman zaman. Devletimizin Birinci Dünya Savaşı’na girmesi, bunun sonunda büyük felaketler yaşanması onun eseridir. O, Cumhuriyet tarihinde de büyük roller oynamıştır.
Sultan Abdülhamid’i
diyerek yıkmışlar, sonra hürriyetin canına okumuşlardır.
Onlar, Sultan Abdülhamid’e Ermeni komitacıları ile birlikte
iftira ve hakaretini savurmuşlar; kendileri iktidara gelince işlemedik cinayet bırakmamışlar, İstanbul sokaklarını darağaçları ile doldurmuşlardır.
Adalet demişler, zulm etmişler… Müsavat (eşitlik) demişler, kendilerini
kılmışlar. Uhuvvet (kardeşlik) demişler, kardeşi kardeşe düşman etmişlerdir.
adlı kitabında İttihadçıların kötülüklerini, zulümlerini, suçlarını, cinayetlerini birer birer sayar. Bugünkü ittihadçılar dedelerinin izinde ve yolundadır. Egemenlik ulusundur diyorlar ve şöyle devam ediyorlar:
İkinci Meşrutiyet devrinde ülkenin rantlarını yemişler, az zamanda hayli İttihadçı zengin yetiştirmişlerdi. Bugün de rantların arslan payını onlar alıyor. Kimisi Müslüman görünür ama sinsice dinin temellerini dinamitler.
Vaktiyle İttihadçılar İstanbul’da üç gazeteciyi öldürmüşler ve bu cinayetlerin failleri bulunamamıştı.
İttihadçılık ruhu tepemizde kara bir bulut şeklinde bizi gölgelemekte ve geleceğimizi karartmaktadır. 26 Mayıs 2007