Yiğitlik Ahlâkı
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 14 Şubat 2019
1. Sana kötülük eden Müslüman kardeşine iyilik et; kötülüğü iyilikle uzaklaştır.
2. Kendi ayıp, kusur ve noksanlarına bakıp üzülmekten başkalarınınkini göremez ol. Şayet başkalarının ayıplarına muttali olursan onları sakın teşhir ve terzil etme; gizle, setr et. Unutma ki, Cenab-ı Hak Settarüluyup’tur.
3. Hayırlı, lüzumlu, faydalı konuş, yahut sus.
4. Söylediğin her söz doğru olmalı; lâkin her doğruyu söylemek doğru değildir.
5. Ömür, yaşadığın zaman demektir. Zamanını boşa geçirirsen ömrünü ziyan etmiş olursun.
6. Allah’a ibadette, Peygamber’in Sünnetine uymakta öyle ol ki, ehl-i dünya ve ehl-i gaflet sana deli desinler.
7. Sofra başında çok oturma, tıkınma; sofrada ne kadar oturursan ve tıkınırsan, helada o kadar ıkınırsın.
8. Hayırlı insanların çok uyuması doğru değildir. Hayırsız insanlar ise ne kadar fazla uyursa o kadar iyidir onlar için; çünkü uyurken kötülük yapamaz, günah işleyemezler.
9. Senin en büyük düşmanın nefsindir. Onunla cihad et. Onu ez, dizginle, kontrol altına al.
10. Şükrünü eda edebileceğin az mal, şükrünü eda edemeyeceğin çok maldan hayırlıdır. Mal ve zenginlik hırsına kapılma.
11. Günlük dedikoduların, haberlerin, havadislerin bir tonunun iki rekatlık bir namaz kadar kıymeti yoktur.
12. Evindeki salonun, misafir odasının döşemesini, dekorasyonunu göreyim, senin kim olduğunu, ne mal olduğunu anlarım. Evini, salonunu kendi kimliğine, dünya görüşüne, hayat felsefene göre döşe. Bunun için çok para sahibi olman gerekmez. Az parayla da çok kaliteli, çok zevkli, çok millî bir döşeme ve dekorasyona sahip olabilirsin. Yeter ki, sende o kültür bulunsun.
13. Yalanın her türlüsünden kaç. Telefonla seni arayan bir kimseye, orada olduğun halde,
gibi yalanlar söyletme. Hele çocuklarına hiç yalan söyleme. Unutma ki, yalan ile büyüyen çocuk ileride yalancı ve yamuk olur.
14. İnzivayı sev, yalnızlık en iyi arkadaştır.
15. Dil âfetlerinden korun. İmamı Birgivî’nin Tarikat-i Muhammediye adlı kitabını oku. Onun en büyük kısmı lisan âfetlerine aittir.
16. Emanetlere tâlip olma. Matlub (istenen) olursan, ehil değilsen yine kabul etme.
17. Dünyanın cennet olmadığı gerçeğini kafana iyice yerleştir. Dünyayı sahte ve yalancı bir cennet yapmak için çırpınıp durma. Soluğu cehennemde alırsın.
18. Okuma-yazma öğren. İlmin başı okumak-yazmaktır. Mensubu bulunduğun toplum hangi yazı, alfabe ile bin yıl okumuş-yazmışsa onu öğren.
19. Derecene ve rütbene göre fiilen, lisanen, kalben emr-i mâruf ve nehy-i münker yap. Bizzat yapamıyorsan yapanları destekle. Ancak din sömürücüsü eşkıyaya asla yardımcı olma, para verme.
20. Yediğin önemli değildir, yedirdiğin önemlidir. Kendin yediğin için sevap kazanamazsın ama başkalarına yedirdiğin zaman ilahî rızayı kazanırsın Cömert ol, mükrim ol, muhsin ol.
21. Aptalca dualara âmin deme. Yaşadığımız devir âhir zamandır. Küçük alametlerin hepsi, büyük alametlerin bir kısmı zuhur etmiştir. İstikbal dehşetli hadiselere gebedir. Görmüyor musun ki, her geçen gün fitne fesat, nifak şikak, azgınlık günah, kıtal cidal artıyor. Uyanık ol, hazırlıklı ol.
22. Devletine bağlı ol, onu koru. Ancak devlet başka şey, kötü yönetim, kötü sistem, kötü düzen başka şeydir. Kokuşmaya, kötülüklere, pisliklere kızıp da devlet yıkmaya kalkışma. Enkazın altında sen de kalırsın.
23. Yaratan’a karşı ihlaslı, yaratıklara karşı adaletli ol.
24. Kendi malından, haklarından, menfaatlerinden feragat edebilir, ödün verebilirsin ama din, fıkıh, Şeriat konusunda ödün vermek hakkına sahip değilsin. Reformculardan, yenilikçilerden, zındıklardan uzak dur.
25. Mezhebli ol, mezhepçi olma; tarikatlı olabilirsin, tarikatçı olamazsın. Bir cemaat, zümre, grup içinde çalışabilirsin ama tarikat, hizip, fırka, cemaat, zümre militanlığı yapmak, onları futbol kulübü tutar gibi tutmak Müslümana yakışmaz.
26. Mezhepler, tarikatler, cemaatler dine, imana, Kur’ân’a, Sünnet’e, Şeriata, fıkha, Ümmet’e hizmet içindir. Nakşîler Nakşî tarikatı, Kadirîler Kadirî tarikatı, şu cemaat şuculuk, bu cemaat buculuk için çalışmaz; iman, İslâm, Kur’ân, Sünnet, Şeriat, Ümmet için çalışır. Gaye ile âlet ve vasıtaları birbirleriyle karıştırma.
27. Müslümanın Kanun-i Esasîsi, Teşkilât-ı Esasiyesi, hayat talimatnamesi ilmihal kitabıdır. İtikad, temizlik, ibadetler, ahlâk, muamelat gibi bilgileri ihtiva eden (İçeren) muteber ve güvenilir bir ilmihal kitabı başucunda bulunsun. Sakın reformcuların ve zındıkların yazdığı ilmihalleri okuma. Farkında olmadan dinden çıkabilirsin.
28. Allah’ı unutma, O seni unutmaz. Sen Allah’ı görmüyorsun ama O seni görüyor; her işini Allah’ın gördüğünü bilerek ve sen de O’nu görüyormuş gibi yap.
29. Cehennem ateşine ne kadar dayanabileceksen o kadar haram mal edin, o kadar haram ye. Dayanamayacaksan haramdan uzak dur.
30. Zevk için hayvanları öldürme, bilerek bir karıncayı bile ezme; keyif almak için avcılık yapma, balık tutma. Lüzumsuz ve zaruretsiz olarak bir dal bile kırma, bir ot bile koparma.
31. Zaman zaman kabristana git, mezarlara bak, ölülere bir Fatiha sevabı bağışla. Yarın sen de onlara katılacaksın.
32. Belalara, musibetlere, âfetlere karşı kendini sadaka sigortası ile sigortala. Evinde kapının yanında bir sadaka kutusu bulunsun, içine her gün az çok deme bir şeyler koy, muhtaç olanı bulunca verirsin. Yolculuğa çıkmadan önce sadaka ver. Az sadaka çok belayı defeder. Resûl böyle haber vermiş, gafil olma.
33. Ehil, mutemen olan danışmanlara sormadan, istişare yapmadan iş yapma. Danışmayan sonra pişman olur. 01 Kasım 2002