Çarşamba

 

Türkiye’de domuz yetiştirilmesini, halkın domuz eti yemesini uygun gören, teşvik eden ilerici, çağdaş, dinsiz bir zihniyet vardır. Hattâ bunlar halkımızın yeterli protein alamadığını, iyi beslenemediğini, bunun çaresinin de domuz eti tüketmek olduğunu söylemektedir.

İzmir’de yedikleri domuzlu çiğ köfteden dolayı trişin parazitinin doğurduğu illete düçar olan vatandaşlar hadisesi, ülkemizdeki domuz meselesini gündeme getirdi. Bu konuda Müslüman halkın uyarılması gerekir.

1. Gazeteler ülkemizde yılda bir milyon domuz kesildiğini yazdılar. Bu çok büyük bir rakamdır. Halkımızın ekseriyeti bilerek domuz eti satın almaz ve tüketmez. Bu domuzların etleri ihraç edilmediğine göre (ihraç etmek bir tarafa dışarıdan da domuz eti getirtilmektedir) bu haram etlerin büyük kısmı kıyma, kavurma, sosis, salam ve sair et mamulleri ve yemekleri olarak halkımıza yedirilmektedir. Ortada büyük bir ahlâksızlık ve kanunsuzluk vardır. Devlet ve belediyelerin gücü bu ahlâksızlığı ve kanunsuzluğu önlemeye yetmiyorsa, Müslümanların toplum olarak kendi başlarının çaresine bakmaları, tedbir almaları gerekir. Bu işi sade vatandaş yapamayacağına göre, islâmî sivil kuruluşların, derneklerin, vakıfların, cemaatlerin, zümrelerin; hocaların, hocaefendilerin, üstadların, ağabeylerin, şeyhlerin, pabucubüyüklerin, kodaman şahsiyetlerin ümmet-i Muhammedi çok pis bir haramdan korumak için kolları sıvamaları, resmî sorumlu makamlara baskı yapmaları icab etmez mi?

2. Belediyeler etleri ve et mamullerini sıkı bir şekilde kontrol etseler; çarşılarda, pazarlarda, dükkanlarda satılan etleri tahlile tâbi tutsalar bu işin önüne geçilebilir. Ne yazık ki, belediyelerin meyve ve sebzelerdeki sağlığa zararlı (kansere yol açıyormuş) hormonları tahlil edecek modern âletleri bile yoktur.

3. Batı dünyasında domuz etleri, öncelikle trişin ihtiva edip etmedikleri hususunda çok sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir.İzmir vak’ası göstermiştir ki, bizde bu kontrol de yapılmamaktadır.

4. Domuz, fare gibi çok çabuk üreyen, fazla sayıda yavru yapan bir hayvandır. Eti son derece kalitesiz ve ucuza mal olmaktadır. Binaenaleyh ahlâkı, fazileti, vicdanı, sorumluluk duygusu, insanlığı olmayan kimseler bu ucuzluk dolayısıyla bu etleri halka yediriyor. Ülkemizin toplumsal ahlâk seviyesi son derece düşüktür. Domuz eti, domuz mamulü yemek istemeyen Müslümanlar et ve et mamulü alırken, dışarıda yemek yerken dikkatli olmalıdır.

5. Sadece domuz eti değil, ülkemizde domuz iç yağı da fazlaca tüketilmektedir. ABD’de yüz milyonlarca domuz üretiliyor ve bunların yağları fıçılara konularak üçüncü dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yağlar sabun sanayinde, bir kısım margarinlerde kullanılmaktadır. İslâm dini domuz yağını da haram kılmıştır, Müslümanların dikkatli olması, uzak durması gerekir.

6. Bazı Müslümanlar, biz domuz eti ve domuz yağı konusunda hassasiyet gösterince, “fitne ve fesat çıkartmayınız; halkın zihnini bulandırmayınız…” diyorlar. Ortada bir milyon domuz ve çok büyük miktarda domuz yağı gerçeği varken, Müslümanları bu konuda uyarmanın fitne ve fesat çıkartmakla hiçbir ilgisi olmadığını, zerre kadar insafı ve iz’anı bulunan herkes kabul eder.

7. Dikkat etmişseniz bisküvilerin ambalajında Türkçe ve Arapça “bu mamulün içinde kesinlikle domuz yağı yoktur” şeklinde bir yazı bulunmaktadır. Bundan şunu anlıyoruz: Dünyada genellikle bisküvilere, keklere domuz yağı konmaktadır. Bu hususta da, çok dikkatli olunmalı, dışarıdan getirilmiş bisküvilerden, kurabiyelerden, keklerden uzak durulmalıdır.

8. Medenî Avrupa ülkelerinde bir margarinin kutusunda “bu margarin yüzde yüz nebati yağdan üretilmiştir; içinde hayvanî yağ ve madde yoktur” diye yazılıysa, o margarin güvenle yenilebilir. Bizde bu hassasiyetin olduğunu iddia etmek mümkün değildir.

9. Bilmeden, istemeden domuz eti yemek haram mıdır? Dinî otoriteler, bilmeden yenirse yiyene haram olmaz diyorlar. Lâkin bir Müslümanın, ahlâkın bu kadar bozulduğu, sorumsuzluğun bu kadar yoğun olduğu bir ülkede yeme içme hususunda dikkatli olması gerekir. Şu husus da unutulmamalıdır; başta trişinden meydana gelen vahim hastalık olmak üzere domuz eti ve yağı, kişinin maddî ve manevî sağlığını bozar; fiziken hasta eder, hattâ öldürebilir, mânen domuzlaştırabilir. Zehir zehirdir, haram haramdır; isteyerek de alınsa, istemeyerek de alınsa zarar verir.

10. Bazı büyük marketlerde domuz eti serbestçe satılıyor; birtakım dinden kopmuş vatandaşlar bunları alıp yiyor. Böyle marketlerden sığır eti almak caiz midir? Caiz olmasa gerek. Çünkü bütün etler karışık olarak aynı tezgahlarda satışa hazırlanıyor, aynı buzdolaplarında korunuyor, kıymaları aynı makinelerde çekiliyor.

11. Son devrin büyük şeyhlerinden merhum Ahıskalı Ali Haydar Efendi Hazretleri’nin, ömrünün son yıllarında “bundan sonra dışarıdan et alınmaz…” buyurmuş olduğunu duymuştum. Malum olduğu üzere İslâm fıkhının kuralları uyarınca kesilmemiş; meselâ Besmele çekilmesi kasden terk edilerek kesilmiş, yahut kesilmeden önce öldürülmüş, sonra boğazlanmış hayvanların etini yemek haramdır.

12. Bazı pazarlarda aklın almayacağı kadar ucuz sosis, salam, sucuk satılmaktadır. Bu ucuzluğun sebebi nedir acaba?

13. Müslüman, yararına ve zararına olan şeyleri bilen kimse demektir. İslâm’ın bize yüklediği farzlardan biri de, helâlinden yemek ve içmektir. Ahir zamanda, fitneler ve fesatlar içinde yaşıyoruz. Dini imanı para olan birtakım adamların ne vicdanı var, ne de insafı. Ülke idarecileri memleket, halk, devlet işlerini iyi bir şekilde yürütebiliyorlar mı? Üzerlerine düşen vazifelerin ve sorumlulukların idrakinde midirler? Bu soruların cevaplarını siz kendi vicdanınızdan isteyiniz.

14. Sağlığa zararlı domuz etini yememek için, çok güvendiğiniz esnaftan ve kasaplardan alışveriş yapınız. Kırmızı et yerine tavuk eti ve balık yiyiniz.

15. Müslüman lokantacılara, bakkallara, market sahiplerine büyük sorumluluk düşmektedir. Gözlerini açsınlar, domuz eti, domuz mamulü almamaya, aldanmamaya, böyle haram şeyleri satmamaya azamî gayret göstersinler. İleride, bugün ihmalkârlık ettikleri, gereken gayreti göstermedikleri takdirde, Mahkeme-i Kübra’da cezalandırılacaklardır.

16. Dinsizlerin safsataları ve hezeyanları boştur. Türkiye halkı domuz eti tüketerek, domuz yağı yiyerek güçlenemez, yükselemez. Aksine mânen ve maddeten hasta olur.

17. Domuzdan geçen hastalık sadece trişin paraziti hastalığı değildir. Domuz eti insanda birkaç düzine hastalığa, ârızaya, illete, maraza sebebiyet vermektedir.

18. Domuz çiftlikleri, ülkemizde üretilen domuzlar, domuzlu mamuller, Amerika’dan her yıl gemilerle ithal edilen muazzam miktardaki domuz iç yağları; bazı ilâçlara konulan ve domuzdan çıkartılan maddeler ile ilgili kısa bilgiler veren, Müslüman halkı bu konuda uyaran ciddî bir broşür hazırlanmalı, bir milyon adet bastırılarak ülke sathında dağıtılmalı ve okutulmalıdır. 12 Şubat 2004