Yunanistan Müslümanları
Milli Gazete-Köşe Yazıları
- 03 Mart 2019
Salı
Batı Trakya’da yaşayan Müslüman kardeşlerimizin bir kısmı Türk asıllıdır, bir kısmı da Pomaktır. Türkiye’deki derin devlet elemanları bu kardeşlerimizi devamlı olarak Yunan devleti aleyhine kışkırtmakta, “Siz Yunanlı değilsiniz, Türksünüz” propagandası yapmaktadır. İnsan Yunanistan’da yaşar, Yunan tabiyetinde olur da nasıl Yunanlı olmaz. Evet onlar Müslümandır, genellikle Türktür, bunu inkâr eden yok, lakin Yunanistan’da yaşadıkları için de Yunanlıdırlar. Bunu inkâr etmek, öncelikle onların aleyhinde olur.
Batı Trakya Türklerinin kimliklerinin birinci faktörü İslâm dinine mensup oluşlarıdır. Yunan devletinin idarecileri onları “Yunanistanlı Müslümanlar” olarak görmek istemektedir.
Batı Trakyalı Müslüman kardeşlerime bazı tavsiyelerim olacaktır:
1. Yunan devleti ile zıtlaşmayınız. O devlet sizin devletinizdir. Bazen haksızlığa da uğrasanız ona düşmanlık etmeyiniz.
2. Köylülükle, rençberlikle, tütüncülükle bir yere varamazsınız. Zeki ve istidatlı çocuklarınızı Yunanistan’ın iyi üniversitelerinde, bilhassa sosyal konularda okutunuz. Batı Trakyalı Müslümanlar içinden Elen dili ve edebiyatı, Elen tarihi, hukuk, mimarlık, sanat gibi ihtisas sahalarında çok güçlü, çok vasıflı, çok üstün şahsiyetler yetişmelidir.
3. Yunancayı, Greklerden daha iyi öğreniniz. İçinizden bazıları bu lisanla romanlar, şiirler, felsefî eserler, edebî sanat âbideleri meydana getirsin.
4. Yunanlıların güvenini kazanınız.
5. Türkiye’deki dinsizlerin, resmî ideoloji meftunlarının telkinlerine kulak asmayınız. Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye’yi ihya ediniz, o İslâm mektebini güçlü bir eğitim ve kültür müessesesi haline getiriniz.
6. İslâm-Kur’an yazısına önem veriniz. Eskiden orada Sebat adında bir gazete çıkıyordu, ona benzer bir gazete veya dergi yayınlayınız.
7. Kadınların tesettürüne de önem veriniz. Sakın dinsizlere uyup Şeriat’ın bu kesin emrine muhalefet etmeyiniz. Allah’ın çizdiği sınırlar vardır. Peygamber’in sünneti vardır. Bunları ihlal ederseniz helak olursunuz, zillete düşersiniz.
8. Türkiye’ye sırt çeviriniz demiyorum. Elbette Türkiye ile birçok bağlarınız olacaktır. Ancak, Yunanistan denilen bir ülkede yaşadığınızı, Yunan devletinin tebaası olduğunuzu bir an bile hatırdan çıkartmayınız.
9. Yarım yamalak Rumca ile hiçbir yere varamazsınız. Mükemmel Rumca öğreniniz.
10. Tasavvufa önem veriniz. Kalmadıysa Batı Trakya’da yeniden tekkeler açınız. Ancak, bunların başına hakikî şeyhler bulup getiriniz, sakın şarlatanların peşine düşmeyiniz. Yunanistan demokrat bir ülkedir. Orada Türkiye’deki gibi tarikatları, tekkeleri yasaklayan kanunlar yoktur. Hürriyetten istifade ediniz.
11. Çocuklarınızın bir kısmını Yunanistan’ın geleneksel millî sanatları sahasında yetiştiriniz.
Son yıllarda Türkiye’de cahil dindar kesim arasında yüksek minare hastalığı yayılmıştır. Minareler yüksek olacak, şerefeleri bol olacak… Duyduğuma göre Batı Trakya’da da bu hastalık başlamış. Yunan makamlarına başvurularak onlardan yüksek minare yapma izni isteniyormuş, onlar da vermiyormuş. Bu ahmakça, eblehçe, geri zekâlıca heveslerin bırakılmasını tavsiye ederim. İslâm dini uzun minare, bol şerefe üzerine müesses bir din değildir. Dinimiz ilim, irfan, ahlâk, fazilet, sanat, kültür, hikmet, medeniyet, insanlık dinidir.
Vaktiyle, dindarlara yapılan zulümlerden dolayı Türkiye’yi terk eden birtakım hocalar ve şeyhler Batı Trakya’ya göçediyorlardı. Çünkü orada Müslümanlar için din hürriyeti ve güvenlik vardı. Bugün Türkiye’de namaz kılan bazı devlet memurları, yargı yolu kapalı olmak üzere memuriyetlerinden atılıyor, okullara ve üniversitelere başörtülü kız öğrenci sokulmuyor, fikir ve görüşlerinden dolayı Müslüman aydınlara, yazarlara, fikir adamlarına baskı yapılıyor. Siz oradaki din ve inanç hürriyetinin kıymetini biliniz. Sizi kışkırtan istihbaratçılara aldanmayınız.
Yunanlı aydınlar, sanatkârlar içinde İslâm sanatlarına, tasavvufa ilgi duyan kimseler vardır. Bunlarla temasa geçiniz.
Yunanistan’da da elbette fanatik, şoven, aşırı milliyetçi kimseler vardır. Onlar Batı Trakya Müslümanlarının yokolmasını, Türkiye’ye göç etmelerini istiyor. Bunlara karşı dayanabilmek için Yunanistan’a entegre olmanız gerekir. Yunanistan’ı dışlayarak, Yunanistan’a düşmanlık ederek ancak onların ekmeğine yağ sürmüş olursunuz.
Batı Trakya Müslümanları, Elence aylık bir sanat, kültür, edebiyat, fikir dergisi çıkartmalıdır. Bu derginin lisanı ve üslubu mükemmel olmalı, kâğıt ve tasarım itibarıyla Yunanistan’ın en güzel ve sanatlı dergisi denilmeye layık bir mükemmeliyete sahip bulunmalıdır. Bu dergide kesinlikle siyasetten, çatışmalardan, ihtilaflı konulardan bahsedilmemelidir.
Türkiye’de İslâm’a ve Müslümanlara topyekûn bir savaş açmış olan şer güçlerinin şeytanî propagandalarına inanmayınız. İslâm dini bizim kimliğimizin, varlığımızın ana faktörüdür. Din elden giderse varlık da gider. Dininizi muhafaza etmek için iyi hocalar, gerçek şeyhler yetiştiriniz, bulunuz. Çocuklarınıza inançlı eğitimciler vasıtasıyla din dersleri veriniz. Kur’an okumasını öğretiniz. İslâm dini iyi ahlâk ve edeb dinidir. Ahlâklı, edebli, faziletli, yüksek karakterli evlatlar yetiştiriniz. Dinimiz akıl, hikmet (bilgelik), istikamet dinidir. Bunlara çok önem veriniz.
Namaza ve Şeriat’ın diğer emirlerine önem veriniz. Ezan okununca camilere gidip, ibadetinizi cemaatle eda ediniz.
Çoğunluğu teşkil eden ve Rum Ortodoks kilisesine mensup bulunan Elenlerle kavga etmeyiniz, onları kışkırtmaktan kaçınınız, onlarla barış içinde yaşayınız.
İçinizde akıl, ilim, irfan, kültür, firaset sahibi olan Müslümanlar vardır. Bunların öğütlerine uyunuz. Önemli işlerde onlarla istişare ediniz. Aşırılıklardan kaçınınız.
Vakit bulursam Batı Trakya’ya bir seyahat yapmak, oradaki durumu görmek istiyorum.
Türkiye ve Yunanistan’ın birbirleriyle dargın durması, her yıl büyük miktarda silah almaları, zaman zaman neredeyse savaşa yolaçacak kadar gerginleşmeleri çok yanlış bir siyasettir. Benim temennim iki ülke arasındaki vizelerin tamamen kaldırılması, büyük çapta karşılıklı ithalat ihracat yapılması, kütlevî turizm geliş gidişi olması, kültürel münasebetlerin sıklaştırılmasıdır. Batı Trakya Müslümanları münasebetlerin düzelmesi için aracı ve köprü olabilirler. 05 Temmuz 2000